Kadın hastalıklarını önlemeye yardımcı besinler sadece bu tip jinekolojik rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olmazlar. Bu besinlerin düzenli tüketilmesi halinde bağışıklığınız kuvvetlenerek farklı hastalık ve enfeksiyonların görülme olasılığı da düşmektedir.
Kadın Hastalıklarını Önlemeye Yardımcı Besinler Nelerdir?
Üreme fonksiyonlarının yanı sıra kadın sağlığı ile de doğrudan alakalı olan yumurtalıkların sağlıklı olması önemlidir. Bu yüzden yumurtalık sağlığının korunmasına dikkat etmek büyük önem taşır. Bunun için sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmak kadar, düzenli ve sağlıklı beslenmekte önem taşır.
Yumurtalıklar üreme fonksiyonlarının dışında birçok ekzokrin ve endokrin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde sağlar. Yumurtalıklarda fazla toksin birikmesi fonksiyon bozuklukları ve çeşitli jinekolojik hastalıkların görülmesine neden olabilmektedir. Bu rahatsızlıkların görülmesi ise hem fiziksel görünümü hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkileyebilmektedir. İşte Kadın hastalıklarını önlemeye yardımcı besinler…
Siyah Fasulye
Baklagil çeşitlerinin tamamı genel sağlığa faydalı oldukları gibi kadın hastalıklarının görülmesini önlemeye de yardımcı olurlar. Özellikle yumurtalıkların sağlıklı kalabilmesi için siyah fasulye daha faydalıdır. Zengin lif ve östrojen içeriği sayesinde yumurtalıkların detoksifikasyonuna ve beslenmesine yardımcı olan bir besindir.
Siyah fasulye fitoöstrojenler gibi östrojen hormonlarının artmasına yardımcı olabilecek besin bileşikleri içerir. Bu bileşik yumurtalık mukozasını artırmaya da yardımcıdır. Kan şekerinin dengelenmesi ve detoksifikasyonun artmasının yanı sıra yumurtalıkların yaşlanma sürecini de yavaşlatmakta etkili besinler siyah fasulye de bolca bulunur.
Karabuğday
Çeşitli diyet lifleri, protein ve sağlıklı yağlar bakımından zengin bir besindir. Karabuğday normal tahıl türlerine göre zengin besin içerikleri ile dikkat çekip, kadın hastalıklarının önlenmesinde oldukça faydalıdır. Yumurtalık fonksiyonu dengeleyici etkileri nedeniyle karabuğday kadın hastalıklarını önlemeye yardımcı besinler arasındadır.
Tereyağı
Az tuzlu köy tereyağının aşırıya gitmeden düzenli tüketilmesi kadın hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Çin’de yapılan bazı araştırmalara göre içerdiği mineral ve vitaminlerin dışında farklı bileşikleri içermesi bu tip hastalıkların olasılığını azaltmaktadır. Ancak fazla tüketilmesinin uzun vadede diğer yağ çeşitleri gibi sağlığı olumsuz etkileyeceği unutulmamalıdır.
Patlıcan
E ve B vitaminleri bakımından zengin olması patlıcanı besleyici bir besin haline getiriyor. Özellikle bu vitaminlerin sinerjik etkileri yumurtalık hücrelerinin genç ve sağlıklı kalmasına yardımcıdır. Bu sayede doğurganlığın korunmasında patlıcanın faydaları oldukça fazladır. C ve A vitamini de içermesi, genel sağlığın korunmasına da yardımcı olur. Kalsiyum ve protein bakımından ise domates gibi sebzelere göre neredeyse 3 kat daha fazladır.
Yumurta
Fazla tüketildiğinde yüksek kolesterolü tetikleyebilecek gıdalardan biridir. İçerdiği cucurbitacin ve solanine maddeleri yumurtalık kanserinin önlenmesine yardımcıdır. Yumurta ayrıca bol miktarda protein içerir. Kanserli hücrelerin çoğalmasını engellemeye yardımcı çeşitli besin maddeleri yumurtada bol miktarda bulunur. Sağlıklı hücrelerin korunması ve özellikle yumurtalık hücrelerinin genç kalmasında birçok faydası bulunuyor.
Nar
Genel olarak vücut için yaşlanma karşıtı besinlerden biridir. Ancak hem kadın doğurganlığını artırmakta hem de kanser riskini azaltmakta faydalı bir meyvedir. Kan dolaşımının daha iyi hale gelmesi ve kalp hastalıklarından korunmak için de narın faydaları bulunmaktadır.