enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberspormagazin
DOLAR
34,4822
EURO
36,2388
ALTIN
2.960,73
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Amazon Web Services (AWS), eğitim kurumlarının desteğe ihtiyacı olan öğrencileri yapay zeka ve makine öğrenimi kullanarak nasıl belirlediklerini paylaşıyor

Yapay zeka ve makine öğrenimi, zorluk çeken öğrencileri belirleyebilir, erken müdahale edilmesini sağlayabilir ve kişiye özel öğrenme yolları oluşturabilir.

14.06.2023
0
A+
A-

Yapay zeka ve makine öğrenimi, zorluk çeken öğrencileri belirleyebilir, erken müdahale edilmesini sağlayabilir ve kişiye özel öğrenme yolları oluşturabilir. 

Yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi (ML), öğrencilerin en iyi nasıl öğrendiklerine dair içgörüler sağlayarak eğitim alanında dönüşüm yaratıyor. Kişilerin öğrenme sürecinin izlenebilmesini, akıllı ders sistemlerinin (ITS) öğrenci davranışına uyum sağlamasına olanak tanıyan öğrenci modellerinin geliştirilmesini ve öğrenciler hakkında anlamlı içgörüler edinmek için sürekli değerlendirme yoluyla veri toplanabilmesini sağlıyor. Yapay zeka destekli değerlendirme araçlarından eğitimcilerin kişiselleştirilmiş eğitim deneyimleri oluşturmalarına olanak tanıyan öğrenme yönetim sistemlerine (LMS) kadar geniş bir yelpazede, yapay zeka, eğitim kurumlarının her öğrencinin başarılı olabilmesini sağlamak için öğrenme materyallerinin kişilerin öğrenme stiline veya seviyesine göre uyarlanmasına olanak tanıyor. 

AWS Türkiye Ülke Müdürü Burak Aydın’a göre en önemlisi, yapay zeka ve makine öğrenimindeki ilerlemeler, bir dersten kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu veya okulu bırakacağını ya da ekstra desteğe ihtiyaç duyduğunu gösteren davranışsal ipuçları sergileyen öğrencileri belirleyebilen ve böylece duruma erken müdahale edilmesine olanak tanıyan yeni araçların geliştirilmesini sağlıyor. Eğitim kurumları geleneksel olarak, en fazla risk altında olan öğrencileri belirlemek için akademik performans, devamlılık ve davranışla ilgili mevcut sorunlara işaret eden geçmiş performans uyarı sistemlerini kullanıyor. Bu geleneksel yaklaşımın başlıca kısıtlamaları ise öğrencilerin bilgilerini geliştirebilecekleri alanların eksik belirlenmesi, değişen öğrenme stillerine uyum sağlamayan statik bir eğitim yaklaşımı olması ve müdahalelerin genellikle öğrencinin eğitimi üzerinde anlamlı bir etki yaratamayacak kadar çok geç gerçekleşmesidir. 

Bulut, öğrenciler için sorunsuz bir deneyim sağlıyor ve yeteneklerini ortaya çıkarıyor

İhtiyacı olan öğrencilere daha erken müdahale edilebilmesini sağlamak için yapay zeka ve makine öğreniminde öncülük eden birçok eğitim teknolojisi bulunuyor. BAE merkezli Alef Education’ın akıllı öğrenme platformu, uyarlanabilir tanı testleri ve tahmine dayalı bir model içeren hibrit bir değerlendirme ve müdahale mekanizması kullanıyor. Platform, tanılama sorularının zorluk seviyesini gerçek zamanlı olarak ayarlayarak öğrencilerin sınıf seviyeleri ve uzmanlık alanlarına dair bilgilerini ortaya çıkarıyor. Alef Education, platformu AWS Educate, CloudFront ve RedShift gibi bulut tabanlı teknolojilerle sorunsuz bir şekilde entegre ederek geniş veri kümelerini işliyor, böylece her öğrencinin yetenekleri hakkında ayrıntılı öngörüler sağlıyor. 

Alef Platformu, öğrencilerin soruların zorluğunu derecelendirmelerine olanak tanıyan, madde tepki kuramına (IRT) dayalı bir kullanıcı geri bildirim mekanizması kullanıyor. Bu geri bildirim, okuma veya problem çözme ile ilgili temel sorunların belirlenmesine yardımcı oluyor. Alef Education’ın yapay zeka destekli tahmin modeli, kullanıcı aktivitesi, tamamlanan kurslar ve geri bildirimler dahil olmak üzere günlük 50 milyondan fazla veri noktası toplayarak eğitimcilerin zorluk çeken öğrencileri belirlemelerini ve duruma proaktif olarak zamanında müdahale edebilmelerini sağlıyor. 

Bulut, kişiye özel içerikleri anında sunuyor 

Yapay zeka ve makine öğrenimi, öğrencilerin eğitim yolculuklarında doğru zamanda doğru kaynaklara erişmesini sağlayarak son derece kişiselleştirilmiş bir eğitim almalarına olanak tanıyor. İspanyol dijital eğitim kuruluşu ODILO, okullar, üniversiteler, hükümetler ve işletmeler gibi kuruluşları içeren kullanıcılarını zorlayan ve memnun eden özel öğrenme deneyimleri sağlamak için yapay zekadan yararlanıyor. ODILO’nun geniş e-öğrenme Ekosistemleri, dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıların, 43 dilde e-kitaplar, sesli kitaplar, kurslar, dergiler, videolar, eğitim uygulamaları ve filmler dahil olmak üzere çeşitli formatlarda dört milyondan fazla eğitim kaynağına erişmesini sağlıyor. Şirketin Sınırsız Öğrenme Ekosistemleri olan akıllı içerik platformları, gerçek zamanlı olarak uyarlanan öneriler ve öğrenme planları sağlamak için her kullanıcıyla ilgili verileri analiz ediyor. ODILO Stratejik Ortaklık Direktörü Fátima Bigeriego, “Öğrenme deneyimini son derece kişiye özel bir hale getirerek alışmış olduğumuz öğrenme yöntemlerinde bir devrim yaratıyoruz. Akıllı profil oluşturmadan kişiselleştirilmiş öğrenme yollarına kadar geniş bir yelpazede kullanıcılara yapay zeka destekli içerik seçimi sunuyor, formatı, süreyi, temayı, seviyeyi ve dili kişiselleştiriyoruz. ODILO geleneksel standartlaştırılmış öğrenmeyi geride bırakarak her kullanıcının bireyselliğine ve kendine özgü öğrenme yöntemine odaklanıyor” şeklinde konuştu.   

170 milyondan fazla kullanıcı için sorunsuz bir kullanıcı deneyimi oluşturmak üzere verileri analiz etmek kolay bir iş değil, bu nedenle ODILO, her kullanıcı grubunun ve bireyin ihtiyaçlarına gerçek zamanlı olarak uyum sağlayan son derece kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi oluşturmak için akıllı kullanıcı segmentasyonu gerçekleştiren bir yapay zeka hizmeti olan AWS Personalize dahil olmak üzere 40’tan fazla bulut hizmetinden yararlanıyor. Bigeriego, “Eğitimin, dayatmanın ve düzenlemelerin ötesine geçen ve kullanıcıların öğrenmeyi bilme, isteme ve seçme yetkisine sahip oldukları çünkü tüm ekosistemin onlara uyum sağladığı bir hale geleceğini öngörüyoruz. Bu yolculukta bulut olmazsa olmaz çünkü bunu gerçeğe dönüştürmek için gereken devasa veri kümelerinin depolama ve diğer hizmetlere ihtiyacı var. Bu bağlamda AWS en başından beri çözüm ortağımız oldu ve sosyo-ekonomik geçmişine bakılmaksızın her bireye uyum sağlayarak, herhangi bir sürtüşme olmadan en yüksek kalitede eğitimi erişilebilir hale getirme hedefimizi güçlendirmede bizi her gün destekledi. Her öğrenci için tamamen kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sunarak tüm potansiyellerini ortaya çıkarmalarını ve olabileceklerinin en iyisi olmalarını sağlıyoruz” dedi.  

Öğrencilerin stresi azaltmaları, odaklanmaları ve ruh hallerini iyileştirmeleri için araçlar

Bazı eğitim teknolojileri, öğrencilerin eğitim yolculukları sırasında kendilerine daha iyi bakmalarını sağlamak için yapay zeka ve makine öğrenimini kullanıyor. UniWellbeing, öğrencilerin stresi azaltan, odaklanmayı geliştiren ve ruh hallerini iyileştiren etkileşimli araçlarla doğrudan akıllı telefonlarından kullanabilecekleri dijital bir platform oluşturdu. Araştırmalar, üniversite öğrencilerinin ortalama bir insandan önemli ölçüde daha fazla psikolojik sıkıntı yaşadıklarını, ancak zorluk çekseler de üniversitelerin sunduğu zihinsel ve duygusal sağlık hizmetlerini kullanmakta tereddüt ettiklerini gösteriyor. Sağlıklı yaşam programları, öğrenci yolculuğu göz önünde bulundurularak tasarlanıyor. Platform, öğrenciler için zor geçiş dönemlerini belirlemek ve sakinleştirici nefes egzersizleri ya da daha iyi alışkanlıklar oluşturan kaygıyı azaltan etkileşimler gibi içerikleri ve araçları ihtiyaç duydukları anda sunmak için verilerden yararlanıyor. 

Zihinsel ve duygusal refah inanılmaz derecede hassas bir konu, bu nedenle üniversitelerin ve öğrencilerin güvenini kazanmak en önemli öncelik. Davranış bilimi ve ruh sağlığı alanında kanıtlanmış yöntemler kullanılarak oluşturulan platform UniWellbeing, hassas öğrenci sağlığı verilerini korumak, gizlilik düzenlemeleriyle uyumlu kalmak ve verilerin tamamen gizli ve güvenli kalmasını sağlamak için AWS bulut çözümlerini kullanıyor. UniWellBeing CEO’su Hugh Griffiths, “ISO 27001’yi gerçekleştirmenin en basit ve en hızlı yolu olmasının yanı sıra müşterilerimizi küresel olarak desteklediği ve yeni bölgelere girmek için engelleri kaldırdığı için AWS’e geçiş yaptık” şeklinde konuştu. 

Öğrenciler günlük ruh hallerini, üretkenliklerini ve erteleme ve kaygı ile mücadelelerini gizli bir biçimde rapor edebiliyorlar. Platformun güçlü analiz araçları, öğrencilerin ihtiyaç duydukları içeriği ve desteği hemen almalarını sağlıyor ve üniversite yöneticilerine sağlıklı yaşam davranışları ve bunların sonuçları hakkında değerli bilgiler veriyor. 

Yapay zeka ve makine öğrenimi kullanan eğitim çözümleri, verileri işlemek ve yorumlamak için sürekli gelişen özellikleri sayesinde hangi uygulamaların veya süreçlerin işe yaramadığını ve hangilerinin öğrencileri başarıya yönlendirdiğini belirleyerek öğrenciler hakkında daha derin içgörüler sunuyor. Bu teknolojiler, ihtiyacı olan öğrencilere yardım eli uzatarak kimsenin gözden kaçmadığından emin olunmasını sağlıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.