enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberspormagazin
DOLAR
32,5555
EURO
34,8878
ALTIN
2.433,84
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Hayvanlarla iyi ilişkiler kuran çocuklar empati ve öz güven konusunda bir adım önde

İTÜ GVO öğrencileri yaklaşık 500 kg mama bağışıyla barınaktaki dostlarına   Sosyal ve duygusal becerilerin geliştiği erken çocukluk döneminde hayvan sevgisinin aşılanması oldukça önemli.

24.10.2022
0
A+
A-

İTÜ GVO öğrencileri yaklaşık 500 kg mama bağışıyla barınaktaki dostlarına
 

Sosyal ve duygusal becerilerin geliştiği erken çocukluk döneminde hayvan sevgisinin aşılanması oldukça önemli. Uzmanlar, hayvanlarla erken yaşta tanışan çocukların empati duygularının daha fazla geliştiğini ve aile ilişkilerinin daha güçlü olduğunu söylüyor. Hayvanlarla sağlıklı ilişkiler kuran çocukların yardımseverlik duygusu gelişiyor. Hayvan bakımı ile ilgili sorumluluk alan çocuklarda ise öz güven ve öz saygı duyguları olumlu bir şekilde etkileniyor. Bu konuda sorumluluk alan çocuklar, duygusal olarak daha tutarlı davranışlar sergiliyor. Sevdiği bir canlının ihtiyaçlarını karşılaması, görev bilincinin oluşmasına destek oluyor.

 Türkiye’de yaklaşık 10 milyon sokak hayvanı var

Türkiye’de yaklaşık 10 milyon civarında sokak hayvanı olduğu tahmin ediliyor. Bu sebeple sahiplenme ve hayvan barınakları hayati bir önem taşıyor. Bu konuda yerel yönetimlerin nüfusu 25-75 bin arasında olan yerleşim yerlerinde 2025 yılının sonuna kadar hayvan bakım evi kurma zorunluluğu bulunuyor. Toplumda satın alma yerine sahiplenme davranışının da teşvik edilmesi gerekiyor. 

 

 İTÜ GVO Öğrencilerinden barınakta yaşayan hayvanlara anlamlı destek
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, tüm canlıların ihtiyaçlarına ve çevreye duyarlı bireyler olarak yetiştirdiği öğrencileriyle birlikte, anlamlı bir projeyi hayata geçirdi. İTÜ GVO Dr. Natuk Birkan İlkokulu, Ortaokulu ve İTÜ GVO Beylerbeyi Anaokulu, İlkokulu, Ortaokulu öğrencileri 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü öncesinde barınakta yaşayan hayvan dostları için "Mama Toplama" kampanyası başlattı. Kampanya sonucunda yaklaşık 500 kg mama toplantı.

Mamalar barınaklardaki hayvanlara ulaştı
 
İTÜ GVO Dr. Natuk Birkan İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri, "Dünyayı paylaştığımız hayvanlar için mama topluyoruz!" sloganıyla başlattıkları kampanyada toplanan mamaları, okulu ziyaret eden Kısırkaya Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı yetkililerine teslim etti.

 

İTÜ GVO Beylerbeyi Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri ise, “Hayat Onlarla Güzel. Seviyoruz, haklarını önemsiyoruz ve koruyoruz. Dünyayı paylaştığımız sokak hayvanları için mama topluyoruz!" sloganıyla başlattıkları kampanyada toplanan mamaları öğretmenleri ve arkadaşlarıyla birlikte Beykoz Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezine teslim etti; sonrasında ise barınağı gezerek detaylı bilgi aldı.

‘’Öğrenciler doğadaki tüm canlıların yaşam, korunma ve beslenme haklarına yönelik farkındalık kazanıyor’’

 Çocuklara küçük yaşta hayvan sevgisini aşılamanın önemine değinen İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları PDR Uzmanları  ‘’Kampüslerimizdeki dostlarımız sayesinde öğrencilerimiz hayvanları koruma bilincini küçük yaşlardan itibaren ediniyor, farkındalığı yüksek bireyler olarak yetişiyor. Okullarımızda bunun birçok örneği var. Öğrencilerimiz, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında sokak hayvanlarını korumaya ve farkındalık yaratmaya yönelik projeler yürütüyor. Barınakta yaşayan patili dostları için mama toplayarak, bağış yapıyor. Atık malzemeleri kullanarak elleriyle hazırladıkları kuş evlerini yine kendi elleriyle kampüslerimizdeki ağaçlara yerleştirerek özellikle kış aylarında okulumuzu ziyaret eden kuşlara sıcak bir yuva hazırlıyor. Okulda bulundukları süre boyunca yemekhanelerimizdeki atık yemekleri ayrıştırarak sokaktaki canlı dostlarımız ile paylaşıyor. Bu alışkanlıklar öğrencilerimizin sosyal ve duygusal becerilerinin gelişmesinde onlara büyük bir katkı sağlıyor’’ dedi. 

 

Çocuklarda hayvan sevgisi ve merhamet duygusunun gelişmesi için:

 

  1. Hayvanların da fiziksel ve duygusal olarak incinebileceklerini, tanımadıkları sokak hayvanlarına dikkatle yaklaşmaları gerektiğini onlara küçük yaştan itibaren anlatın.
  2. Çevrenizdeki sokak hayvanları için onlara ayrılan beslenme noktalarına temiz su ve taze mama bırakın. 
  3. Vaktiniz oldukça barınakları ziyaret ederek, oradaki hayvanların ihtiyaçlarını imkanınız ölçüsünde karşılamaya destek olun.
  4. Evinize hayvan alacaksanız barınaklarda yaşayan hayvanlardan sahiplenin.
  5. Sokakta oynarken hayvanlara zarar vermek, şakalar yapmak isteyen arkadaşlarına engel olması ve yol göstermesi gerektiğini öğretin.    

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.