Kitap Şehre Geri Dönüyor Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, iki yıllık pandemi arasının ardından 39.
Kitap Şehre Geri Dönüyor
Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, iki yıllık pandemi arasının ardından 39. kez okurlarıyla buluştu. İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 3-11 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek olan fuar, yurt içi ve yurt dışından birbirinden değerli yayınevlerini, yazarları ve okurları ağırlarken, yüzlerce kültür etkinliği ile binlerce imza gününe de ev sahipliği yapacak.
Kitapseverlerin tüm yayınevlerini bir arada buldukları, indirimli kitap alabildikleri ve sevdikleri yazarlarla tanışma fırsatı yakalayabildikleri, kentin en önemli kültürel etkinliklerinden Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 3 Aralık Cumartesi günü gerçekleşen resmi açılış töreni ile kapılarını açtı.
Fuarın resmi açılış töreninde konuşan Tüyap Fuarcılık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın bu yıl 39. yaşını kutladığını belirterek, “Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı; dünyadaki kitap fuarları içerisinde önemli bir yere sahip bulunuyor. Fuarımız yazar ile okurun buluşması noktasında kıymetli bir görevi yerine getiriyor. Bununla birlikte kitap fuarımız, genç yazarların da ortaya çıkması konusunda da önemli bir misyonu üstleniyor. Genç yazarlarla okurlarını bir araya getiriyor” dedi. İstanbul’da başladıkları kitap fuarının zaman içerisinde Anadolu’ya yayıldığına dikkat çeken Ünal, sözlerine şöyle devam etti: “Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’na bu yıl 1.182 yayın evi, STK ve kamu kuruluşu katılım gösterecek. Bu çok önemli bir sayı. Fuarımız; 320 etkinliğe, 2.234 yazarın imza gününe ev sahipliği yapacak. Bu önemli buluşma kitapseverlere güzel bir 9 gün yaşatacak.”
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk: “Kitabın iyileştirici gücünü görüyoruz”
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, pandemi nedeniyle ara verilen Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın iki yılın aranın ardından tekrar şehre geri döndüğünü ifade ederek ekledi: “39. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, yayınlanmış ve mevcudu bulunan yaklaşık 350 binden fazla kitap çeşidimizin en az 200 bine yakın adediyle kültürel çeşitliliğimizin sergilendiği ve okurla kitaplarımızın buluştuğu en önemli alanlarımızdan birisi olma özelliğini taşıyor. Türkiye yayıncılık sektörü yayınladığı kitap sayısı itibarıyla dünyada 5. sırada, cirosal anlamda da 10. sırada yer alıyor. Yayıncılık sektörü önemli ve dinamik sektör olarak varlığını sürdürüyor. Kitap fuarının da böylesi bir ortamda şehrimize çok yakıştığını söylüyoruz. Kitapların bizi birleştirdiğini bir kez daha tekrarlıyor, kitabın iyileştirici gücüne inanıyoruz.”
Tüyap Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan: “Nice yıllara, nice fuarlara…”
Tüyap Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ise iki yıllık pandemi arasının ardından kitaba kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydederek şöyle konuştu: “Bir yazarla tanışmanın, o yazara soru sormanın, sevdiğiniz yazarın tüm kitaplarını almanın adresi kitap fuarlarıdır. Burada sadece okuduğunuz, bildiğiniz yazarların yeni kitaplarını bulmakla kalmayacaksınız, yeni yazarlarda tanıma fırsatı da yakalayacaksınız. Buradan tüm okurlara ‘Nice yıllara, nice fuarlara’ diyor, yeni yazarları da kitaplığınıza katmanızı diliyorum.”
Kitabın büyülü dünyasına yolculuk
En son 2019’da gerçekleşen fuarın bu yılki sloganı, iki yıl aradan sonraki bu büyük kavuşmayı çağrıştıracak şekilde “Kitap şehre geri dönüyor” olarak belirlendi. “Kitabın Büyülü Dünyası” temasıyla gerçekleşen fuarda bu yıl özellikle fantastik edebiyata, bilim kurguya ve büyülü gerçekçilik akımına odaklanılacak. Fuarın bu yılki onur yazarı ise Türk edebiyatının önemli ve üretken yazarlarından Nazlı Eray oldu. Fuar kapsamında; Eray’ın katılımıyla söyleşi, panel ve etkinlikler düzenlenecek, ayrıca yazarın yaşamına ve eserlerine odaklanan bir anı kitabı da okurlarla buluşacak.
2000’den fazla yazar, okurlarıyla buluşacak
Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliği ile düzenlenen fuar; panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan bir dizi kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak. Dokuz gün boyunca düzenlenecek etkinlikler ve imza günleri kapsamında; Murathan Mungan, Yılmaz Özdil, İlbey Ortaylı, Ahmet Ümit, Cem Yılmaz, Buğra Gürsoy, Canan Tan, Ayşe Kulin, Ziya Selçuk, Gülseren Budayıcıoğlu, Altan Öymen, Atilla Dorsay, Canan Karatay, Emre Kongar, Enver Aysever, Metin Akpınar, İsmail Saymaz ve Üstün Dökmen’in de aralarında bulunduğu sevilen yazarlar okurlarıyla buluşacak.
Fuarın temasına uygun olarak, “Türkiye’de Bilim Kurgu Yazmak, Yeraltından Gerçeküstüne İstanbul: Tuhaf Kurgular, Fantastik Sular, Mitolojiden Edebiyata, Edebiyattan Mitolojiye” konu başlıklarında düzenlenecek ilgi çekici etkinliklerle de okuyucular keyifli zaman geçirecekler.
İkili iş görüşmeleri yapılacak
Fuar kapsamında, 1.Salon 3-6 Aralık tarihlerinde uluslararası salon olarak açık olacak ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yürütülen ve kısa adı “TEDA” olan “Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Kültür, Sanat ve Edebiyat Eserlerinin Dışa Açılımını Destekleme Projesi” kapsamında yerli ve yabancı yayınevleri arasında ikili iş görüşmeleri yapılacak.
Edebiyat dünyamızda uluslararası buluşma olanakları yaratan İstanbul Kitap Fuarı’nda, ayrıca Yunanistan, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan ve Kosova’nın da içerisinde bulunduğu odak pazar ülkelerinden yetkililer ile İtalya, Brezilya, Hindistan, İran, Güney Kore’den gelen misafir yayınevleri katılımcılarla birebir görüşmeler gerçekleştirecek, telif alışverişinde bulunacak. Bunun yanı sıra Almanya, İran, BAE ve Romanya’dan yayınevleri de fuarın uluslararası salonunda yerlerini alacak.
Ziyaretçilerin yoğun ilgisi bekleniyor
Öğrenci, öğretmen, çocuk, emekli ve engelli bireylerin ücretsiz olarak katılabileceği fuar, hafta içi 10.00-19.00, hafta sonu 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuar, son günü olan 11 Aralık Pazar akşamı 19.00’da sona erecek. Fuarla ilgili etkinlik listesi, imza günleri ve detaylı bilgilere istanbulkitapfuari adresinden erişilebilecek.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı