Şanlıurfa/Yaylak ve Harran Ovasında Sulama performans Etkisinin Araştırılması Projesi Çıktılarının Sulamada Verimlilik Eylem Planına Dönüştürülmesi Projesi (FAZ II) start aldı.
Şanlıurfa/Yaylak ve Harran Ovasında Sulama performans Etkisinin Araştırılması Projesi Çıktılarının Sulamada Verimlilik Eylem Planına Dönüştürülmesi Projesi (FAZ II) start aldı.
Harran Üniversitesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi ortaklığında hayata geçirilen projenin “Sulamada Verimlilik Eylem Planı Hazırlanması Çalıştayı” Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü Ziraat Fakültesi Dekanlığı toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Stratejik öneme sahip olan doğal kaynakların bugünkü ve gelecekteki toplum refahı açısından adil ve paylaşımcı sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla yapılan proje ile Harran ovası ve Bozova-Yaylak sulamalarında kullanılan suların etkin kullanımını sağlamak için sorunların tespiti sağlanarak buna etki eden faktörler belirlenecek. Bölgesel ve ulusal ekonomimizin bugünkü ve gelecekteki refah seviyesine olumlu yönde katkı yapacak olan proje, ayrıca GAP Master Plan hedeflerinin gerçekleşmesine katkı sunması nedeniyle GAP Bölge Kalkınma İdaresinin kurumsal hedeflerine de hizmet edecek.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Mustafa Hakkı Aydoğdu’nun proje tanıtım sunumu ile başlayan ve grup çalışmaları ile gün boyu devam eden toplantıya; Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı, GAP Kalkınma İdaresi teknik personeli ve yetkilileri, Sulama birlikleri teknik personeli, Karacadağ Kalkınma Ajans ve yöneticileri, Şanlıurfa Valiliği Proje Ofisi, Şanlıurfa Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü, GAPTEAM ve DSİ temsilcileri katıldı.
Şanlıurfa-Harran ve Yaylak Ovası sulamaları kapsamında yer alan tüm çiftçilerin doğrudan ve olumlu olarak etkileneceğini proje ile sahada yer alan sulama birlikleri, Tarım ve Orman Bakanlığı, GAP İdaresi gibi kamu kurumları dolaylı yoldan olumlu olarak etkilenecek. Öte yandan sürdürülebilir kaynak kullanımı ve üretim artışları nedeniyle de tüm ülkeye katkı sağlayacak. Projeden elde edilecek sonuçlar ve öneriler ile çiftçiler, paydaşlar, kamu kurumları fayda sağlayacak. Yanı sıra diğer kuruluşlar tarafından konunun sahiplenilmesine ve diğer sulama alanlarında da uygulanmasına katkı sağlanmış olunacak. Bölgede sulama alanlarının ve tarımsal üretimin artmasına olumlu yönde etki edecek. Ayrıca doğal kaynaklara olan çok yönlü bakışın, belirli bir hedefe yönelik ortak çalışma ve beraber hareket etme kültürünün oluşturulmasının sağlanması da beklenmektedir.
Doç. Dr. Mustafa Hakkı Aydoğdu’nun proje yürütücüsü olarak görev aldığı, Prof. Dr. Kasım Yenigün ve Dr. Öğr. Üyesi Nihat Küçük yönetiminde gerçekleşen projenin araştırma ekibinde; Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Prof. Dr. Şevket Ökten, Y. Mimar Uğur Beyazgül, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Reşit Sevinç, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Cançelik, Dr. Hatice Parlakçı Doğan ve doktora öğrencisi Zeliha Şahin yer alıyor.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı