enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberspormagazin
DOLAR
34,3826
EURO
36,8470
ALTIN
2.970,27
BIST
9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
18°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C

fonbulucu 2022 yılı bitmeden 110 milyon TL fonlamaya ulaştı

Nisan 2021’de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisansı alarak Mayıs 2021’de ülkemizin ilk paya dayalı kitle fonlamasını yayına alan fonbulucu, 2022 için öngördüğü 150 milyon TL fonlamanın 110 milyon lirasına şimdiden ulaştı.

05.09.2022
0
A+
A-

Nisan 2021’de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisansı alarak Mayıs 2021’de ülkemizin ilk paya dayalı kitle fonlamasını yayına alan fonbulucu, 2022 için öngördüğü 150 milyon TL fonlamanın 110 milyon lirasına şimdiden ulaştı. Oluşturduğu etkili yatırım sistemiyle bugüne dek platformda kampanya hakkı kazanan 46 girişimin 15 binden fazla yatırımcıyla bir araya gelmesini sağlayan platform, başarılı olan 40 girişimin 107 milyon TL’nin üzerinde fon toplamasına aracı oldu. 2023 yılında küresel bazda 1 trilyon dolarlık hacme ulaşması beklenen kitle fonlama pazarının Türkiye’de de etkinleşmesi adına büyük çabaları bulunan fonbulucu’nun hedefi, ilk aşamada 300 milyon TL, ikinci aşamada 500 milyon TL ve üçüncü aşamada 1 milyar TL finansman hacmi yaratmak. Başarısını 3 Eylül günü #ne100milyonoldu etkinliğiyle kutlayan fonbulucu, aynı gün tarımsal üretimin finansmanında kitle fonlama sisteminin kullanılacağı fonTar finansman ve yatırım modellemesinin ilk projesi Sparga 1’i törenle yatırıma açtı.

 

Girişimlerini kurmak veya büyütmek için finansman arayan girişimcilere kaynak sağlamak ve her seviyede yatırım fırsatı yaratmak adına 2016 yılında yola çıkan, Nisan 2021’de Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) lisan alarak Türkiye’yi paya dayalı kitle fonlama sistemiyle tanıştıran fonbulucu, bir yılı henüz geride bırakmışken 2022 yılı hedefini yakaladı. Girişimcilerin banka kredilerine, yüksek finansman maliyetlerine ya da borçlanmalarına gerek kalmadan paya dayalı kitle fonlama modeliyle finansmana ulaşmalarını sağlayan fonbulucu, birikimlerini değerlendirmek isteyen her ölçekten yatırımcıya yenilikçi fikirler ve inovatif girişimlerden pay alarak yatırım yapma olanağı tanıyor. Geliştirdiği etkin yatırım sistemiyle bugüne dek platformda kampanya hakkı kazanan 46 girişimin 15 binden fazla yatırımcıyla bir araya gelmesini sağlayan, başarılı olan 40 girişimin 107 milyon TL’nin üzerinde fon toplamasına aracı olan fonbulucu, Türkiye girişimcilik ve yatırımcılık ekosisteminin gelişiminde katalizör görevi görüyor. 

 

“Türkiye’nin potansiyeli son derece yüksek bir girişimcilik iklimine sahip” 

Başarısını 3 Eylül Cumartesi günü Ankara’daki ofisinde #ne100milyonoldu etkinliğiyle kutlayan platform; girişimciler, yatırımcıları ve basın mensuplarıyla bir araya geldi. fonbulucu Kurucusu ve CEO’su Hakan Yıldız yaptığı konuşmada startup ekosistemin Türkiye’deki durumunu değerlendirerek şunları söyledi:  

 

“Türkiye’de girişimcilik ekosistemi son 10 yılda hızlı bir gelişim gösterdi. Startup Blink tarafından geçtiğimiz haziran ayında yayınlanan ‘Küresel Startup Ekosistemi Endeksi 2021’ raporuna göre, Türkiye en iyi startup ekosistemine sahip 100 ülke arasında 44'üncü oldu ve bir önceki yıla göre beş basamak birden yükseldi. 2020 genelinde 179 startup melek yatırımcılar ve risk sermayedarlarından toplam 137 milyon dolarlık yatırım almıştı. 2021'in ilk çeyreğinde ise bir rekor kırılarak ilk üç ayda 61 Türk girişimin aldığı yatırım tutarı 509 milyon dolar oldu. Bu hızla yükselen grafik, Türkiye’nin potansiyeli son derece yüksek bir girişimcilik iklimine sahip olduğunu kanıtlıyor. Yine aynı şekilde büyük kurumsal firmaların ekosisteme dahil olması, çok daha fazla paydaşın aktif bir şekilde ekosistemi büyütmeye çalışması gelecek açısından umut veriyor.”

 

“Bu modelin çok daha aktif biçimde kullanılması gerekiyor”

Girişimcilerin kitlesel fonlamanın önde gelen modellerinden biri olan paya dayalı kitle fonlamasını kullanmasının global boyuttaki gelişimin en önemli faktörlerinden olduğunu söyleyen Hakan Yıldız, “Şirketlerin ya da sosyal girişimlerin büyümesi, istihdam yaratılması, ülke ekonomilerinin gelişmesi, inovatif iş modelleriyle dünya pazarlarında rekabet edebilen organizasyonların kurulması için bu modelin çok daha aktif biçimde kullanılması gerekiyor. Kitle fonlamasının genel yapısı ve dağılımı açısından işlerin nasıl değiştiğine özellikle dikkat edilmeli. 2016 yılında, kredi piyasası tüm sektörün yüzde 70'ini oluşturuyordu. Son dört yılın öz sermaye kitle fonlaması istatistikleri ise işlerin yavaş yavaş değiştiğini gösteriyor. Endüstri hala öncelikli olarak kredi verme segmenti etrafında dönse de, paya dayalı kitle fonlaması şu anda üç kattan daha hızlı büyüyor ve bundan 10 yıl sonra nerede olduğumuzu görmek ilginç olacak” dedi.

 

Ekosistemin ülkemizdeki değerini artırmak ve Türkiye’yi küresel pazarda söz sahibi bir konuma getirmek amacıyla elini taşın altına koymaktan çekinmeyen bir kitle fonlama platformu olarak şu ana dek alınan sonuçlardan ötürü büyük bir gurur duyduklarını ifade eden Yıldız, “100 milyonu aşan fonlama tutarıyla ilk eşiği atlatmış durumdayız. Kısa vadede önce 300 milyon, ardından 500 milyon TL’ye doğru ilerliyoruz. Yine kısa vadede 1 milyar TL’lik finansman hacmi yaratmak bizim için zor olmayacak” sözlerini kaydetti.  

 

Sparga1 girişimi sürdürülebilir yerli tarıma can suyu olacak

#ne100milyonoldu etkinliğinde yapılan çekiliş sonucu bir yatırımcıya ailesiyle birlikte gideceği bir haftalık tatil hediye edilirken 10 yatırımcı fonbulucu'nun 255'erlik payına bedelsiz olarak sahip oldu. Etkinlik ayrıca sağlıklı ve potansiyeli yüksek kuşkonmaz üretimi yaparak yerel ve sürdürülebilir bir tarım modeli inşa etmek misyonuyla kurulmaya hazırlanan Sparga1 girişiminin törenle yatırıma açılışına da sahne oldu. Sparga1, tarımsal üretimin finansmanında kitle fonlama sisteminin kullanılacağı fonTar finansman ve yatırım modellemesinin ilk projesi.

 

Kurulacak şirketin ilk aşama kampanyası olarak 3 Eylül’de paya dayalı kitle fonlaması turuna çıkan Sparga1 girişimi, 4 milyon TL fon toplama hedefiyle 16 Eylül’e kadar yatırımcılarla bir araya gelecek. Kampanyanın başarıyla sonuçlanması halinde fonlama tutarı kadar sermaye ile kurulacak olan Sparga1 Tarım A.Ş., 60 ila 90 gün içerisinde üretim amaçlı ikinci yatırım turuna çıkacak ve bu kampanyada 16 milyon TL fon hedefleyecek. Yapılacak yeni kampanyada toplanan fon, mevcut şirkete bedelli sermaye artırımı yolu ile aktarılacak. Bu nedenle ilk kampanyada yatırım yapan yatırımcılar ikinci kampanyaya da katılarak sermayedeki pay oranlarını koruyabilecek. Yatırımcılardan hem birinci kampanyaya katılanlar hem de ikinci kampanyadaki bedelli sermaye artırımına oranlarını korumak amaçlı belirlenmiş tutarla katılanlar elde edilenden yüzde 7 daha fazla kâr alma imtiyazına da sahip olacak. Girişim şirketi, ayrıca üçüncü yıldan itibaren yatırımcılara düzenli temettü dağıtımı yapacak. Dördüncü yıldan itibaren hasat miktarını artırarak temettü oranını yükseltecek olan Sparga1; beşinci yıldan itibaren en yüksek üretim kapasitesine ulaşarak sonraki yedi yıllık dönemde temettü dağıtımını maksimize edecek. Şirket 12 yıllık yatırım, üretim ve satış sürecinin sonunda tasfiye edilecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.