enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberspormagazin
DOLAR
33,8935
EURO
37,6010
ALTIN
2.814,30
BIST
9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
26°C
İstanbul
26°C
Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
26°C

Doğaya Kanat Açtık projesi Ege Bölgesi’ndeydi

Doğuş Otomotiv ve Doğuş Otomotiv Plus iş birliğinde yürütülen “Doğaya Kanat Açtık” projesinin son durağı Ege Bölgesi’ndeki sulak alanlar oldu.

12.09.2022
0
A+
A-

Doğuş Otomotiv ve Doğuş Otomotiv Plus iş birliğinde yürütülen “Doğaya Kanat Açtık” projesinin son durağı Ege Bölgesi’ndeki sulak alanlar oldu.

 

Projenin Ege Bölgesi’ndeki ayağı sonrasında Alper Tüydeş tarafından görüntülenen ve kaydedilen kuş türü sayısı 297’ye ulaştı

 

Doğuş Otomotiv ve Doğuş Otomotiv Plus iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Doğaya Kanat Açtık’ projesi Ege Bölgesi’ndeydi. İzmir Gediz Deltası, Alaçatı Sulak Alanı, Büyük Menderes Deltası, Bafa Gölü gibi Ege Bölgesi’ndeki önemli yaban hayatı alanlarında gözlem ve fotoğraf çekimleri gerçekleştirildi. Doğa, yaban hayatı ve kuş gözlemcisi Alper Tüydeş tarafından gerçekleştirilen çekimlerde, ayrıca Çeşme’de birkaç ay önce yanan ormanlık alanın yeniden canlandığı da gözlemlendi.

 

Doğaya Kanat Açtık projesi kapsamında bu zamana kadar kaydedilen kuş türü sayısı, Ege Bölgesi’yle birlikte 297’ye ulaştı. Projenin önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek yeni rotalardaki çalışmalarıyla Türkiye'de yaşan 497 kuş türünden 400'e yakının görülmesi hedefleniyor.

 

Bu turun en önemli türleri arasında Tavşancıl, Ak Kuyruklu Kartal çifti ile Balık Kartalı olduğunu belirten Tüydeş, “Bu türler, Türkiye’nin nadir ve en önemli yırtıcı türlerinden. Diğer yandan içinde bulunduğumuz dönem kıyı kuşları için yoğun bir göç dönemi. Ancak hava şartları nedeniyle kuş türlerini fotoğraflamak oldukça uğraş gerektirdi ve zorlandığımı söylemeliyim” diye bilgi verdi.

 

Ege turu kapsamında bölgedeki kuş gözlemcileriyle de bir araya gelen Tüydeş, bölgenin sorunları ve kuş popülasyonu üzerine yerel halkla da bilgi alışverişinde bulundu. Özellikle şehirleşmenin sulak alanlara olan baskısının gün geçtikçe arttığını ve bundan yaban hayatının olumsuz etkilendiğini, bu durumun Ege Bölgesi için de çok net görüldüğünü belirten Tüydeş, yerel yönetimlerin bu konuya eğilmelerinin ve hassasiyet göstermelerinin gerekliliğine vurgu yaptı. 

 

En doğudan en batıya, kuzeyden güneye, dört mevsimde dört bir yanı ‘Doğaya Kanat Açtık’ projesiyle dolaştığını ifade eden Tüydeş, “Bu proje, insanların ilgisini doğaya çekmek için bir fırsat olmakla birlikte, ülke envanterinin güncellenmesine de katkı sağlıyor. İlginç doğa ve insan hikayelerine tanıklık ederken, yıllardır hayalini kurduğum türleri de fotoğraflayabiliyor olmak da ayrı bir mutluluğu yaşatıyor.” diye bilgi verdi.

 

Doğuş Otomotiv Plus Deneyim Merkezi iş birliğiyle hayata geçen ‘Doğaya Kanat Açtık’ projesi, iklim değişikliği, yasadışı avcılık, çevre kirliliği ve yanlış kentleşme gibi nedenlerden ötürü tehlike altındaki göçmen kuşlara ve bunların göç yollarına dikkat çekmeyi amaçlıyor. Doğa, yaban hayatı ve kuş fotoğrafları çeken Alper Tüydeş’le birlikte gerçekleştirilen Doğaya Kanat Açtık projesinde ayrıca Türkiye’deki ender, soyu tükenme tehlikesi altında olan kuş türlerini de gözlemlenecek. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.