enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberspormagazin
DOLAR
34,2627
EURO
37,4691
ALTIN
2.920,11
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C

Bonna, gelecekte tüm ürünlerini sürdürülebilir kılacak

Bonna Genel Müdürü Erbil Aşkan: “Doğal kaynak tüketen bir sektörün, tüketimini aşağıya çekmeyi başardık”   Sektörün önde gelen şirketlerinin katılımı ile 10-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen ve kahveye dair tüm gelişmelerin ele alındığı ‘Kahve Zirvesi’ son erdi.

13.09.2022
0
A+
A-

Bonna Genel Müdürü Erbil Aşkan: “Doğal kaynak tüketen bir sektörün, tüketimini aşağıya çekmeyi başardık”

 

Sektörün önde gelen şirketlerinin katılımı ile 10-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen ve kahveye dair tüm gelişmelerin ele alındığı ‘Kahve Zirvesi’ son erdi. Kahve stratejileri, sürdürülebilir kahve üretimi gibi önemli konuların detaylıca tartışıldığı Zirve’de, Bonna Genel Müdürü Erbil Aşkan “Kahve ve sürdürülebilirlik” başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmasında doğal kaynaklara gözümüz gibi bakmamız gerektiğini vurgulayan Aşkan, “Tamamen atıktan elde edilen ürenler kullanarak, sürdürülebilirliğe katkı sağlayabilirsiniz” dedi. Türkiye’nin ilk defa atıktan porselen üreten markası Bonna, gelecekte tüm ürünlerini ve üretim şeklini tamamen sürdürülebilirlik üzerine kanalize etme hedefinde.

 

10-11 Eylül 2022 tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde sektörün önde gelen şirketlerinin katılımı ile gerçekleşen Kahve Zirvesi sona erdi. Sektör profesyonellerinin bir araya geldiği ve kahveye dair tüm gelişmelerin, yeni teknolojilerin ve stratejilerin ele alındığı zirvede, Bonna Genel Müdürü Erbil Aşkan, “Kahve ve sürdürülebilirlik” başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer alarak, HoReCa sektöründe üretimden tedarike verimli kaynak kullanımı, geri dönüşüm ve tüketici farkındalığı hakkında değerli bilgiler verdi.

Geleneksel porselene göre yüzde 30 daha az enerji tüketiyoruz

Zengin ürün gamı ve premium ürün kalitesi ile HoReCa dünyasında köklü bir yer edinen Bonna markasını, geleneksel porselene göre farklı ürün ve malzeme yapısıyla tasarladıklarını ifade eden Erbil Aşkan, “Doğal kaynak tüketen bir sektördeyiz. Bu sebeple özellikle gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da düşünerek hareket etmek zorundayız. Bonna olarak, zanaattan sunum sanatına uzanan marka yolculuğumuz boyunca her zaman doğaya ve yaşama saygılı üretimi benimsedik. Bugün de, gelecekte de tüm iş süreçlerimizi dünyadaki karbon ayak izini azaltarak, daha sürdürülebilir bir üretim döngüsüne doğru geçiş doğrultusunda planlıyoruz. Bu doğrultuda çevremize ve topluma karşı sorumlu üretim standartları geliştirerek, üretim döngümüz boyunca uygulamaya özen gösteriyoruz. Bu standartlar kapsamında tüm birimlerde doğalgaz ve elektrik kullanımında sürekli tasarruf hedefliyor ve performans çıtamızı her geçen gün artırıyoruz. Atık yönetimine değer veriyor ve tedarik zinciri yönetiminde döngüselliği sağlıyoruz. Makinalarımızda yaptığımız düzenlemelerle 80 oranında elektrik tasarrufu elde ediyor, atık suyun 80’ini geri dönüştürülerek üretimde tekrar kullanılıyoruz. Geleneksel porselene göre yüzde 30 daha az enerji tüketiyoruzÜrünlerimizin paketlenmesinde kullanılan ambalaj malzemelerimizi dahi, geri dönüştürülmüş malzemeden üretiyoruz. Kenar çıtlama garantisi ile ürünlerimizin kullanım ömrünü uzatarak, HoReCa sektöründe 40 olan ürün zaiyatını yüzde 6-7’lere kadar indirdik. Bu sayede doğal kaynak tüketen bir sektörün tüketimini aşağıya çekmeyi başardık” diye konuştu.

 

Geri dönüşüm, üreticiler kadar tüketicileri de ilgilendiriyor

Oturum sürecinde sürdürülebilirliği bir bütün olarak ele alan Erbil Aşkan, son yıllarda ülkemizde de kahve tüketiminin artış gösterdiğini vurgulayarak geri dönüşümün üreticiler kadar tüketicileri de ilgilendiren bir başlık olduğunu ifade etti. Türkiye’de ilk defa atıktan porselen ürettiklerini vurgulayan Aşkan, üretimden dağıtıma ve satışa, bir ürünün yaşam döngüsü ne denli doğayla barışık olursa karbon ayak izi de o kadar düşük olur diyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Kahvenin üretilmesinden ısıtılan suya, makinelerin tükettiği elektrikten kullanılan bardağa… Sürdürülebilirliğe bir bütün olarak bakmak lazım. Bu anlamda tek tek bireyler ve kurumlar olarak hepimizin üzerine büyük sorumluluklar düşüyor. Dünyada 500 milyar kâğıt bardak, 50 milyar kadar da plastik kapak tüketiliyor.  Kâğıt bardaklar, içerisindeki plastik kaplamadan dolayı yüzde 99 oranında geri dönüştürülemiyor ve atık haline geliyor. Yapabileceğimiz basit adımlarla bu tüketimi dünyamız adına olumlu hale getirebiliriz. Porselen ve geri dönüştürülebilir ürünler kullanmak ve doğal kaynaklara gözümüz gibi bakmak gibi…”

 

Geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen Prints ile hedefimiz: “Sürdürülebilir tüketici farkındalığı”

Konuşmasında geçtiğimiz yıl global ölçekte son derece prestijli bir kuruluş olan, yeryüzünün en değerli yaşam alanları ile canlı türlerini koruyarak dünyada olumlu yönde bir değişim yaratmayı hedefleyen WWF-Türkiye ile gerçekleştirdikleri iş birliğinden bahseden Aşkan, “WWF-Türkiye iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz Prints by Bonna koleksiyonumuz ile temel amacımız, geri dönüştürülmüş materyal kullanımıyla dünyadaki karbon ayak izimizi minimuma indirgemek ve yaşamı tehlike altında olan türlerin dünyada her geçen gün azalan izlerine dikkat çekmekti. Bu sebeple koleksiyonumuzu, doğal yaşam alanları daraldığı için sayıları günden güne azalan ‘Alageyik, Turna, Su Aygırı, Siyah Gergedan ve Mavi Balina’ türlerinin ayak veya kuyruk izlerinden tasarladık. Prints ile hedefimiz tüketicinin farkındalığını düzenli olarak sürdürebilir kılmak, her anlamda doğa dostu sofralar yaratmak ve sektördeki paydaşlarımıza da ilham olabilmek. İnanıyor ve biliyoruz ki sürdürülebilir üretim, toprağa ve insana aldığından fazlasını verir. Ve sürdürülebilir yaklaşımla, gezegenimizin kaynaklarını israf etmeden üretmek mümkün” ifadelerini kullandı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.