Barilla, Türkiye’de Gıda Bankacılığının çatı kuruluşu olan TİDER (Temel İhtiyaç Derneği) tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen “Gıda Bankacılığı Zirvesi”nde ‘Gıda Bankacılığına Destek Verenler’ panelinde yer aldı.
Barilla, Türkiye’de Gıda Bankacılığının çatı kuruluşu olan TİDER (Temel İhtiyaç Derneği) tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen “Gıda Bankacılığı Zirvesi”nde ‘Gıda Bankacılığına Destek Verenler’ panelinde yer aldı. Panelin konuşmacıları arasında yer alan Barilla Gıda Müşteri Hizmetleri ve Talep Planlama Müdürü Buket Karagüç, “Küresel ölçekte gıdaya erişim zorluğu konuşulurken, diğer taraftan ciddi bir israf ve gıda kaybı var. Her yıl gıdaların üçte biri israf ediliyor, bu da 1,6 milyar tona denk geliyor. Gerçekleşen bu israfla, açlıkla mücadele eden 800 milyon kişinin defalarca kez beslenmesinin önüne geçiliyor. Barilla olarak küresel ölçekte gıda bankacılığı sisteminin önemli bir destekçisi olmayı hedefliyor, gıdaya ya da maddi kaynaklara erişim zorluğu yaşayan kesimlere ulaşmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Türkiye’de Bolu fabrikası da dahil olmak üzere, dünya çapında toplam 30 tesisinde ürettiği ürünleriyle, her gün 100’ü aşkın ülkede milyonlarca sofraya ulaşan gıda lideri Barilla, tüm dünyada açlığın son bulması, insanların daha sağlıklı beslenebilmesi, gıda israfının azaltılması ve sürdürülebilir tarımın yaygınlaştırılması konusunda çözümler üretmeye devam ediyor. Türkiye dahil gıdaya erişimi kolaylaştırmak adına birçok iş birliği gerçekleştiren Barilla, 3. Gıda Bankacılığı Zirvesi’nde yer aldı.
Türkiye’de Gıda Bankacılığının çatı kuruluşu olan TİDER (Temel İhtiyaç Derneği) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen zirvede, Gıda Bankacılığı ile sosyal fayda yaratan ve yaratmak isteyen kurumlar, tüm sivil toplum kuruluşları bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.
“TÜM ÇALIŞMALARIMIZ DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN”
Gıda Bankacılığına Destek Verenler panelinde konuşmacı olarak yer alan Barilla Gıda Müşteri Hizmetleri ve Talep Planlama Müdürü Buket Karagüç, şirketin benimsediği “Sizin için İyi, Gezegen için İyi ve Toplum için İyi” misyonu ve yürütülen çalışmaları katılımcılarla paylaştı. “Sizin için İyi” kapsamında tüketici sağlığı ve refahı için bugüne kadar 488 ürünün besin profilini yenileyip, tüm ürünlerden palm yağını çıkardıklarını, ayrıca yağ, şeker ve tuz miktarlarını azaltırken, tam tahıllı, lif bakımından zengin ve baklagiller esaslı ürünleri artırdıklarını belirtti. “Sizin İçin İyi” kapsamında ise sözleşmeli tarım ile ana hammaddelerinin yüzde 70’ini sürdürülebilir yöntemlerle elde ettiklerini belirten Karagüç; “Faaliyet gösterdiğimiz alanlarda tedarik zincirini geliştirmeye yönelik çalışmalarımız üretimden çevreye kadar tüm hızıyla devam ediyor. Çevreye saygılı üretim modelimiz ile yenilikçi tarımsal uygulamaların kullanılması ve yayılmasına öncülük ederken, sürdürülebilir durum buğdayı üretimi kapsamında geliştirdiğimiz kurallar çerçevesinde sera gazı emisyonlarını düşürdük. Yenilikçi üretim modelimizle çiftçilerimizin maliyetlerini yüzde 10’un üzerinde azalttık. 2010 yılından bugüne karbon emisyonumuzu yüzde 31 oranında, su tüketimimizi yüzde 18 oranında düşürdük. Yenilebilir enerji kaynaklarımızı ise yüzde 64 seviyesine çıkardık” dedi.
“GIDAYA ERİŞİMDE ZORLUK ÇEKEN KESİMLERİN YANINDAYIZ”
Barilla’nın “Toplum için iyi” kapsamında gıda ve maddi kaynaklara erişim zorluğu çeken kesimlere ulaşmak için dünya genelinde yürütülen çalışmaları hakkında da bilgi paylaşan Buket Karagüç; “Tüm dünyada gıdaya erişim zorluğu yaşanırken, diğer taraftan ciddi bir israf ve gıda kaybı yaşanıyor. Küresel ölçekte her yıl gıdanın üçte biri israf ediliyor, bu da 1,6 milyar tona denk geliyor. Gerçekleşen bu israfla açlıkla mücadele eden 800 milyon kişinin defalarca kez beslenmesinin önüne geçiliyor. İsraf dediğimizde sadece evsel tüketime odaklanıyoruz ancak kaybın aslında büyük kısmı zincirin diğer halkalarında başlıyor. Örneğin, tarımsal üretimde tüm zincir boyunca su israfının üçte ikisi gerçekleşiyor. Perakende ve lojistik bacağında da farklı sebeplerle ciddi bir kayıp gözlemliyoruz. Bu sebeple gıda israfına bütün olarak bakmak gerekir. Her bir halkanın üzerine düşen kısımda sorumluluk alması ile gıda israfını asgari seviyeye indirebiliriz” dedi. Karagüç Barilla’nın 2021 yılında gıdaya erişimde zorluk çeken kesimlere 2 bin 700 ton ürün, 12 milyon euro nakdi bağış yaparak desteklediklerini kaydetti.
Konuşmasında global seviyede gıda bankacılığı sistemine inanan ve bu sistemin önemli bir parçası olmayı hedefleyen bir kurum olduklarını da belirten Karagüç, “Bu doğrultuda da bulunduğumuz coğrafyalarda TİDER gibi kıymetli kuruluşlarla iş birliği yapıyoruz. Dünyadaki modern gıda bankacılığı sisteminin Türkiye’deki ilk ve tek temsilcisi TİDER ile uzun yıllar önce başlayan yolculuğumuzda hep birlikte önemli adımlar atmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı