enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberspormagazin
DOLAR
34,5389
EURO
36,1694
ALTIN
2.965,51
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Veri koruma bütçelerindeki artış yeterli mi

Veeam Veri Koruma Trendleri Raporu 2022 işletmelerin acil veri korumaya ihtiyacı olduğunu ortaya çıkardı.

31.10.2022
0
A+
A-

Veeam Veri Koruma Trendleri Raporu 2022 işletmelerin acil veri korumaya ihtiyacı olduğunu ortaya çıkardı. Verilerini koruyamayan kuruluşların sayısı da giderek artıyor. Bu, veri koruma bütçelerinin neden genel BT harcamalarını geride bıraktığını açıklıyor, ancak, iş sürekliliğini tam olarak korumak için bu artış gerçekten yeterli mi? Veeam Kurumsal Stratejiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Dave Russell konuyla ilgili şunları aktarıyor: 

 

Normalde birkaç yıl içinde kademeli olarak artması beklenen dijital yatırımların pandemi nedeniyle kısa sürede gerçekleşmesi, işletmelerin teknoloji kavramı için önemli bir belirleyici oldu. Ancak, artan teknoloji bütçelerinin, kısa vadeli bir iyileştirme olmaktan ziyade uzun vadeli bir eğilim olduğunu görüyoruz. Bu durum, işletmelerin daha esnek ekosistemler ve pazarlar oluşturmaya odaklandığı gerçeğini de yansıtıyor. İşletmeler çevikliklerini artırdıkça ve iş modellerini gelecekteki olası dijital bozulmalara karşı hazırlamayı sürdürdükçe bu trendi görmeye devam edeceğiz.

 

BT harcamaları ve platform çeşitliliği artacak

Güncel Veeam araştırmasına göre, BT liderleri kuruluşlarının veri koruma bütçesinin ortalama olarak yaklaşık 6 artmasını bekliyor. Tahminler anlaşılır bir şekilde farklılık gösterse de, Gartner'ın son küresel BT harcama tahmini, dijital pazar refahı için yüksek beklentilere atıfta bulunarak 2021'ye kıyasla 2022'de yaklaşık 5'lik bir büyüme öngörüyor. Bundan en az iki sonuç çıkarabiliriz. Birincisi, veri korumasındaki büyüme, beklendiği gibi, kitlesel sayısallaştırma ve bulut hızlandırma ile devam ediyor. Biri yükselirse diğeri de onunla birlikte yükseliyor. İkinci olarak, veri koruması konusunda işletmeler arayı kapatıyor. 5'ten 6'ya olan artış çok önemli gibi gözükmese de her 1'lik farkın reel olarak milyarlarca dolara eşdeğer olduğunu unutmamak gerekiyor. Peki, veri koruma bütçeleri neden genel BT yatırımlarını geride bırakıyor?

 

Bu sorunun iki yanıtı var. Birincisi, basitçe söylemek gerekirse, kuruluşlar korumaları gereken tüm verileri koruyamıyor. Araştırmamıza göre, EMEA işletmelerinin 86'sı, bir kesinti sonrasında kaybetmeyi göze alabilecekleri veri miktarı ile verilerin ne sıklıkta yedeklendiği arasında bir koruma boşluğuna sahip. İkinci cevap ise konunun nedenselliği sebebi ile daha karmaşık. Çünkü işletmeler için verilerini korumak her zamankinden daha zor ve bunun tek bir nedeni yok.

 

Bu fenomenin birçok nedeni var. Öne çıkan nedenlerden biri işletmelerin verileri depoladığı ve kullandığı platformların değişmesi. Bu, gerekli veri koruma çözümlerinin, ilgili protokollerin ve ihtiyaç duyulan becerilerin değişmesi anlamına da geliyor. Platform çeşitliliği açısından, verilerin şirket içi sunucular ve bulutta yarı yarıya barındırıldığı bir modelde, modern BT için yeni bir normale doğru hızla ilerliyoruz. Hem fiziksel hem de sanal platformlarda yer alan veri merkezi beklentileri tutarlıyken, bulutta hem hiper ölçekli hem de yönetilen hizmet sağlayıcı (MSP) barındırılan altyapıların sağlıklı bir karışımı olduğu görülüyor. Bu trendlerden iki önemli çıkarım yapabiliriz; bunlardan ilki veri merkezinin ne ölü ne de ölmekte olduğudur. Bir iş yükünü şirket içinde çalıştırmak için hala çok sayıda iyi neden var, bu bulut için de geçerli. Bunun dışında, veri koruma stratejileri, giderek daha popüler hale gelen Kubernetes ortamlarının yanı sıra fiziksel, sanal ve birden çok bulutta barındırılan seçenekleri içeriyor.

 

Veri Koruma SaaS ile buluşuyor 

Bulut hizmetlerinin hızlandırılmış kullanımının itici güçlerinden biri, kuruluşların uygulamaları hizmet olarak kullanma eğilimidir. Hizmet Olarak Yazılım'da (SaaS) devam eden artış, kuruluşların verileri nasıl koruduğuna ilişkin dinamiği değiştiriyor. Bu durum, BT yöneticilerinin SaaS uygulamalarının Modern Veri Koruma stratejisinin standartlarını karşılayan yerel yedekleme ve kurtarma çözümleriyle donatıldığını varsaymasına yol açıyor, ki bu oldukça tehlikeli. Microsoft O365 kullanımı, böyle bir varsayımın maliyetli olabileceğine dair iyi bir örnek. Sisteme entegre edilen veri koruma yetenekleri, işletmelere çoğu O365 verisinin yedeklendiği ve korunduğu konusunda belirli bir güvence verebiliyor, ancak gerçek anlamda rahatlığı elde etmenin tek yolu, yedekleme çözümü ile ilgili bir hizmet almak. Verilerin yanlışlıkla silinmesi, verilerin üzerine yazma veya veri bozulmasının EMEA kuruluşlarının 48'i için BT kesintilerinin birincil nedenleri olduğu göz önüne alındığında, SaaS verilerini yerleşik yedekleme ve kurtarma işlevlerinin ötesinde korumanın zorunlu olduğu söylenebilir.

 

SaaS'a geçişin veri koruma stratejileri üzerindeki ikinci etkisi, korunması gereken verilerin büyük oranda artmasıdır. Veri hacimleri sürekli artıyor ve bulut hızlandırması bu eğilime yardımcı oluyor. Bu durum, son 12 ayda veri koruma açığı kaydeden işletme sayısının neden 14 arttığını kısmen açıklıyor. Bu açığın daha da genişlemesini durdurmak için işletmelerin, artan veri ve uygulama hacimlerine ayak uydurma kapasitesi sağlayan ölçeklenebilir veri koruma çözümlerine ihtiyacı var. Bunun cevabı bulut tabanlı yedekleme ve veri korumasıdır. EMEA işletmelerinin üçte ikisi şu anda veri koruma stratejilerinin bir parçası olarak bulut hizmetlerini kullanıyor ve bu, önümüzdeki 12 ay içinde artacak. Ayrıca, bulutta barındırılan iş yüklerini koruma yeteneği, BT ve iş liderleri tarafından 2022'de kurumsal veri koruması için en önemli satın alma faktörü olarak kabul ediliyor. Özetlemek gerekirse, kuruluşlar daha fazla bulut kullanıyor, bulut verilerini korumaları gerektiğini anlıyor ve bunları korumak için Hizmet Olarak Yedekleme (BaaS) ve Hizmet Olarak Felaket Kurtarma (DRaaS) gibi bulut tabanlı veri koruma önlemlerini devreye almayı planlıyorlar. 

 

Asıl soruya dönersek: veri koruma bütçeleri gerçekten de yeterince artıyor mu? Bu soruyu diplomatik olarak yanıtlandırırsak, şu anda telafi edilecek çok şey olduğunu söyleyebiliriz. Veri hacimlerindeki üstel artış, korunacak daha fazla veri olduğu anlamına gelirken, platform çeşitliliğinin artması, veri koruma stratejilerinin karmaşık hale geldiği anlamına gelir. İşletmeler ne kadar veri kaybetmeyi göze alabilecekleri ile ne kadar veriyi yeterince koruyabilecekleri arasındaki farkı kademeli olarak kapatmaya çalıştıkça, veri koruma bütçelerinin genel BT harcamalarını geride bırakmaya devam etmesi muhtemeldir. Tabi ki daha fazla harcamak tek cevap değil. Modern Veri Koruma çözümleri ile bulut tabanlı yedeklemeden yararlanarak ve sunduğu kurtarma çözümleriyle verileri koruma ekonomisini geniş ölçekte iyileştirmek mümkün; bu da işletmelerin daha az maliyetle daha fazlasını yedekleyebileceği anlamına geliyor. Bu nedenle, kuruluşlara, uygun bir bütçe dahilinde bir iş sürekliliği çözümü sunan bir Modern Veri Koruma stratejisi tasarlamak için uzman bir iş ortağı ile birlikte çalışmaları önerilir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.