enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberspormagazin
DOLAR
34,4774
EURO
36,2370
ALTIN
2.956,49
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Tüketim Kültürü Sıfır Atık Festivali’nde masaya yatırıldı

“Daha azıyla daha çok dünya” temasıyla düzenlenen Sıfır Atık Festivali’nde atıksız bir dünyanın mümkün olduğu anlatıldı   Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Daha azıyla daha çok dünya’  temasıyla gerçekleştirdiği Sıfır Atık Festivali, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gün boyu süren çok sayıda oturuma ev sahipliği yapıyor.

15.10.2022
0
A+
A-

“Daha azıyla daha çok dünya” temasıyla düzenlenen Sıfır Atık Festivali’nde atıksız bir dünyanın mümkün olduğu anlatıldı

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Daha azıyla daha çok dünya’  temasıyla gerçekleştirdiği Sıfır Atık Festivali, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gün boyu süren çok sayıda oturuma ev sahipliği yapıyor. Oturumlarda, küresel çapta sıfır atık projeleri, dünya kentlerinde dönüşüm ve sürdürülebilirlik çalışmaları, yerel yönetimlerde atık yönetimi ve finansmanı, döngüsel ekonomide sürdürülebilir atık yönetimi ve kaynakların verimli kullanımı gibi çok sayıda başlık ele alındı. Bu bağlamda Selim Sırrı Paşa Salonu’nda, tüketim kültürü, özel bir panelle masaya yatırıldı. Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Yüksel Acı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü Yöneylem Ana Dilim Başkanı Prof. Dr. Ercan Sarıdoğan, Akademisyen Yazar Prof. Dr. Yavuz Odabaşı, İnönü Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vehbi Bayhan konuşmacı olarak yer aldı.

 

“ÇOCUKLARIMIZI SIFIR ATIK NOKTASINDA BİLİNÇLENDİRMELİYİZ”

İlk olarak söz alan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Öncelikle tüketirken düşüneceğiz. Enerji, gıda ve eşyalarımızın atık olmaması için uğraşmalıyız. Atığı iyi yönetirsek hem cebimize hem gezegenimize fayda sağlarız. Bazı şeyler okul öncesi evde kazandırılır. Örneğin çocuklarımıza, ‘yere  tükürülmez, yalan söylenmez’ deriz. Çocuklarımızı da aynı şekilde sıfır atık noktasında bilinçlendirmeliyiz” dedi.

 

“ATIK ULASAL SERVETTİR”

Sıfır atık projesinin iyi bir mesafe aldığını belirten Karaosmanoğlu, “Evde, işyerinizde ömrünü tamamlamış kağıtlarınızı biriktirin, ardından geri dönüşüme kazandırın. Unutmayın, atık ulusal servettir. Plastikler doğalgazdan üretilmiştir. Hepsi kıymetli, hepsine değer katmalıyız. Eskisi olmayanın yenisi olmaz. Tüketim olmadan bu güzel ülke kalkınmaz” dedi.

 

“DAHA DİKKATLİ TÜKETMELİYİZ”

Akademisyen-yazar Prof. Dr. Yavuz Odabaşı ise yaptığı konuşmada, “Tüketim kültürü ile ilgili iki nokta vardır. Bir tüketim kötüdür, iki tüketim özgürlüktür. İki görüşün de taraftarları vardır. Bugün Türkiye’nin içinde olduğu dünyada 5,5 milyon aç insan varsa daha dikkatli tüketmek gerekir. Tüketim ve tüketim kültürü kavramını yeniden ne için kim için konuştuğumuzu belirlemeliyiz. 1970’den beri dünya satın al, kullan, at anlayışında. Biz bunu içinde bulunduğumuz festivalde satın al, kullan ve değerlendire dönüştüreceğiz” dedi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü Yöneylem Ana Dilim Başkanı Prof. Dr. Ercan Sarıdoğan ise, “Bir şeyi kullanırken çevreci kullanmalıyız. Bunu ana okuldan başlayarak geliştirmeliyiz. Piyasalar da çevreci ürünleri piyasaya sunması gerekiyor” dedi.  Son olarak söz alan İnönü Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vehbi Bayhan da, Türkiye’de tüketim kültürünün gelişimine dair açıklamalar yaptı. Panelin sonunda değerli fikirlerini Kocaeli Sıfır Atık Festivali’nde izleyicilerle paylaşan akademisyenlere, İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç tarafından hediye verilerek, teşekkür edildi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.