enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberspormagazin
DOLAR
34,5085
EURO
36,4686
ALTIN
2.952,53
BIST
9.079,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Ortodontik tedavide diş telleri mi, şeffaf plaklar mı?

05.05.2023
0
A+
A-

Çapraşık dişleri düzeltmek için diş telleri mi, şeffaf plaklar mı daha kullanışlıdır?

Yamuk dişleri düzeltmek için pek çok yöntem kullanılmaktadır. Bunlar arasında en sık kullanılanı, dişlerin ön yüzünden takılan metal ya da porselen diş telleridir. Bu diş telleri, braket denen ve dişlerin ön yüzüne yapıştırılan parçalardan ve ark teli denen, dişlere kuvvet uygulayan, farklı malzeme ve şekilde üretilen tellerden oluşur. Ortodonti uzmanı, tedavi planına uygun olarak braketleri diş yüzeylerine yerleştirir ve tedaviye başlar. Beyaz ya da porselen diş teli denen yöntem, aslında metal diş telleri ile aynıdır, tek fark, braketlerin daha estetik bir malzemeden üretilmesidir. Bu malzeme kompozit, porselen, silika gibi farklı özellikte malzemeler olabilir. Porselen diş telleri günümüzde daha sıklıkla kullanılmaktadır.

Diş Teli

Diş Teli

Diş Teli

Eski zamanlarda, beyaz braketlerin Diş teli tedavisinin yavaş gitmesine sebep olduğu düşünülüyordu. Bunun sebebi, beyaz braketlerin çoğu zaman plastikten yapılması ve bunların zaman içerisinde aşınmasıydı. Son zamanlarda, kullanılan beyaz diş telleri, hem çok estetik, hem de çok sağlam bir malzeme olan, bir çeşit cam olan silikadan üretilmektedir. Bu malzeme, metal diş tellerinin sağlamlık özelliğiyle, camın şeffaflığını ve dayanıklılığını birleştiren bir malzemedir. Sabit diş tellerinin avantajı, tedaviye karar verildikten sonra herhangi bir bekleme süresine gerek kalmaması, diş tellerinin hemen takılabilmesidir.

Buna ek olarak bir avantaj da, tedavi sırasında oluşabilecek planlama değişikliklerinin hızlıca uygulamaya konabilecek olmasıdır. Bazı durumlarda kişiler, dişlerinin görüntüsüyle ilgili karar değiştirebilirler, mesela ön iki dişinin diğerlerinden daha uzun olmasını isteyebilirler. Sabit tellerde bu tarz istekler, ortodonti uzmanı tarafından kolayca yerine getirilir.

Şeffaf Plak

Ortodontik tedavilerde son yıllarda gelişmekte olan ve sıklıkla kullanılmakta olan bir başka yöntem ise şeffaf plak yöntemidir. Ortodonti uzmanları bu konuda da kendilerini oldukça geliştirmiştir. Diş tellerine alternatif olarak ortaya çıkan bu yöntem, neredeyse diş telleri ile yapılan tüm tedavileri yapabilecek seviyededir.

Bu yöntemin uygulanması şu şekildedir:

Tedavi öncesi dişler, 3 boyutlu yüksek hassasiyetli bir cihazla taranır ve çenelerin durumu dijital olarak kayıt altına alınır. Bu kayıtlar kullanılarak diş çapraşıklığı analiz edilir ve ortodonti uzmanı tarafından tedavi planı yapılır. Diş yamuklukları ve çapraşıklıklarının düzeltimesi için gerekli olan hareketler, üretilen plaklarla dişlere aktarılacak şekilde Şeffaf Plaklar tasarlanır. Diş yamukluğunun şiddetine göre ortodonti uzmanının yaptığı plana göre çeşitli sayıda şeffaf plak üretilir. Üretilen bu şeffaf plakların, dişlerin üzerine tutunabilmesi için, ortodontist tarafından diş yüzeylerine, ataçman olarak adlandırılan tutucular yerleştirilir. Bu tutucular dışarıdan belli olmayacak kadar küçüktür.

Şeffaf plaklar, ortodonti uzmanı tarafından hastamıza teslim edilir ve nasıl kullanılacağı öğretilir. Şeffaf plaklar günde en az 22 saat takılmalıdır. Bunun sebebi, plak takılmadığı zaman diş hareketlerinin geri dönmesidir. Şeffaf plaklar, yemek yeneceği zaman çıkartılır ve sabunlu ılık su ile yıkanır, kurulanarak kutusuna konur. Yemek sonrası şeffaf plaklar takılmadan önce dişler çok güzel bir şekilde fırçalanmalıdır. Ortodonti uzmanının tavsiye edeceği sürelerde şeffaf plaklar değiştirilir, bir sonraki plağa geçilir. Bu süre, genelde 1 hafta ya da 10 gündür.

Şeffaf Plak Tedavisi

Şeffaf plak tedavisi sırasında belli sürelerde ortodonti uzmanı sizi çağıracak ve diş yamukluklarının düzelmesi gözlenecek, gerekirse bazı müdahalelerde bulunulacaktır. Diş çapraşıklıklarının tüpüne bağlı olarak bazen diş çekimi, bazen de dişlerde küçük törpülemelerle yer kazanılması gerekebilir. Ortodonti uzmanı bu süreçte gerekli işlemleri yaparak, sürecin düzenli işlemesini takip edecektir. Şeffaf plak tedavisi ya da tel tedavisi bittikten sonra, dişlerin tekrar bozulmaması için sabit ve hareketli koruyucular da yapılmalıdır. İstanbul Anadolu yakası Ataşehir kliniğimizde tel tedavisi sonrasında hem sabit koruyucular, hem de hareketli şeffaf koruyucular kullanılmaktadır. Bu koruyucular ortodonti uzmanının belirlediği sürelerde kullanılır.

 

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.