enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberspormagazin
DOLAR
34,4951
EURO
36,4206
ALTIN
2.957,31
BIST
9.298,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Mardin Gezilecek Yerler

28.10.2022
0
A+
A-

Suriye ile sınır komşusu olan Mardin, Türkiye’nin en kalabalık 26. şehridir. İl, Mezopotamya bölgesinin en önemli yerlerinden biridir. Eşsiz tarihi ve güzellikleri ile insanların gönlünü fetheden şehirlerden biri olan Mardin, çok köklü bir tarihe dayanmasından kaynaklı olarak pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış şehirlerden biridir. Mardin gezilecek yerler bakımından ilgici çekici bir şehir olması yanında yöresel lezzetleri ve mutfağı ile de gurme turlarının vazgeçilmez adreslerinden biridir.

Gezgin Notu: Merdin’in çok sayıda kilisesi, camisi, kalesi ve tarihi güzellikteki evleri bulunuyor. Sokaklarında gezerken bile bir müze içerisinde geziyormuş gibi hissedebilirsiniz.

Mardin Gezilecek Yerler

Mardin Kalesi

Mardin Kalesi, Mardin gezilecek yerler arasında yer alan önemli yerlerden biridir. Kale özellikle yörede Kartal Yuvası adı ile de biliniyor.

Mardin Kalesi; Asur, Selçuklular, Artuklular, Emevi, Abbasi, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlı dönemine ev sahipliği yapmış ve büyük zaferler kazandırmış kalelerden biridir. Geçmişi, milattan sonra 330 yıllarına dayanan bu kale, ziyaretçilerine şehrin köklü tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.

Kalenin güney cephesinde bulunan gözetleme kulesi halen aynı şeklini koruyor. Bu büyük ve ihtişamlı kalenin 6 adet kapısının olduğu biliniyor.

Midyat Saat Kulesi

Midyat Saat Kulesi, Midyat taşından yapılmış özel bir kuledir. Genişliği 9 metrekare olan Midyat Saat Kulesi’nin uzunluğu ise 9 metredir. Midyat’ın ünlü taşları ile yapılan bu saat kulesi antik bir görüntü oluşturuyor. Aynı zamanda etrafında yapılan süs havuzu ve ışıklandırmalar çok daha eşsiz bir görüntü ortaya çıkarıyor. Saat kulesi etrafında Mardin el ürünlerini satın alabileceğiniz dükkanlar ve hediyelik eşya mağazaları bulunuyor. Aynı zamanda Midyat dükkanları içerisinde şarap tadımı ve baharat tadımı yapmak mümkün oluyor. Süryanilerin kendileri yaptığı Sür isimli şarabı eğer seviyorsanız denemenizi tavsiye ediyoruz.

Mardin Sokakları

Mardin sokaklarında dolaşırken kendinizi adeta bir müze gezintisindeymişsiniz gibi hissediyorsunuz. Renklerin birbiriyle uyumu ve evlerin tarihi yansıtması insanları cezbeden güzelliklerden biridir. Sokaklarda genellikle Arnavut kaldırımları kullanılmıştır. Sokakların gizemli havası insanı içerisine çekiyor. Çok yalın bir görünüme sahip olan sokaklar ve evler içerisinde yaşanmışlıkları da biriktirdiği için bir nevi kültür gezisi yapmak mümkün olabiliyor.

Mardin sokaklarında dolaşırken mutlaka yanınızda fotoğraf makinanızı bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Zira bu sokaklar sizi o kadar etkiliyor ki her köşesini anılarınızda saklamak istiyorsunuz.

Mardin Evleri

Mardin’e giden kişiler genellikle Mardin evlerine hayran kalırlar. Bölgenin en çok bulunan taşlarından biri olan sarı kalker taşları ile yapılan bu evler ziyaretçilerine hem mistik hem de tarihi geçmişte dolaşıyormuşsunuz hissi veriyor. Mardin gezilecek yerler listenize mutlaka Mardin evlerini eklemenizi öneriyoruz. Sanatsal bir güzelliğe sahip olan bu evler genellikle restore edilerek otel haline getirilip hizmet vermeye başlamıştır.

Tarihi Mardin evleri, Mazı Dağı’nın eteklerinde yer alıyor. Etkileyici bir görünüme sahip olan bu evler çok uzaktan bakıldığı zaman birbirlerinin üzerine inşa edilmiş gibi bir görüntü ortaya çıkarıyor. Uzaktan bakıldığında ise bu evlerin Mardin sarı kalker taşından yapılmasından dolayı, sarının hakim olduğu etkili bir güzellik ortaya çıkıyor.

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, Mardin gezilecek yerler arasında yer alıyor. Bu müze 2007 yılında onarım çalışması ile şimdiki haline getirildi. Sakıp Sabancı Vakfı tarafından yaptırılan bu müze, Cumhuriyet meydanında yer alıyor. Aslında bu müze II. Abdülhamit döneminde yaptırılan fakat yakın zamanda hizmete açılan müzelerden biridir. Müze içerisinde Mardin kültürünü yansıtan eşyalar, fotoğraflar, resim ve ebru gibi sanat eserleri sergileniyor.

Midyat Konuk Evi

Midyat konuk evi kaymakamlık tarafından satın alınan ve işletilen bir Mardin evidir. 3 katlı olan konuk evinin ilk katında Mardin evlerinin karakteristik özelliği olan tek oda bulunmaktadır. İkinci katta ise çok büyük bir teras ve ek olarak 3 oda daha bulunuyor. Son katı olan 3 katta ise yine aynı şekilde çok büyük bir teras ve iki oda daha bulunuyor. Konukevinden eşsiz Midyat manzarasını seyredebilirsiniz.

Kayseriye Çarşısı

Artuklu döneminde yapıldığı düşünülen çarşı, Mardin’in o eşsiz atmosferini hissedebileceğiniz yerlerden biridir. Çarşı dikdörtgen plana göre oluşturulmuştur. Gümüş ustalarının el emeği eserlerinden bin bir çeşit Mardin hediyelik eşyalarına kadar hemen her şeyi bulabileceğiniz çarşı, Mardin gezilecek yerler arasında yer alıyor.

Mardin Bakırcılar Çarşısı

Mardin dendiğinde el işçiliği özellikle de bakır ve gümüş işçiliği akla gelir. Yüzlerce yıldır devam eden Mardin bakır ve gümüş işçiliği bu yörede yaşayan insanların babalarından çocuklarına aktardıkları geleneksel el işçiliğidir. Etnik kökenleri yansıtan el işçiliği benzersiz eserlerle Mardin ustalarının ellerinde hayat bulmaktadır. Mardin’e seyahat etmişseniz el işçiliğini görebileceğiniz Bakırcılar Çarşısı gibi yerleri gezilecek yerler listelerinize eklemenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Beyazsu

Bölgenin sıcak ve kurak yapısının içinden doğan Beyazsu, Mardin ve çevresinin en önemli içme suyu kaynağıdır. Alabalık tesislerinin de yer aldığı bölgede piknik alanları, kafe ve restoranlar da bulunmaktadır. Midyat-Nusaybin yolunda yaklaşık 25 kilometre kadar uzakta bulunan Beyazsu, keyifli bir gün geçirmenizi sağlayacaktır.

Dara Antik Kenti

Antik kent bölgesinde yapılan araştırmalar kentin 6. Yüzyılda ve Bizans İmparatorluğu sınırlarını korumak için kurulmuş olduğu yönündedir. Kayalara oyularak yapılmış olan evlerin bulunduğu kentte çok sayıda kiliseler ve mezarlar yer alıyor. Kanallar ve sarnıçlarla bezeli antik kent tarihe ışık tutan öneme sahip olduğu için turistler yanında önemli araştırma görevlilerinin ve bilim insanlarının da ziyaret ettikleri ve araştırma yaptıkları yerler arasında yer alıyor.

Deyrüzzeferan Manastırı

5. yüzyılda inşa edildiği bilinen manastır, Süryanilerce önem verilen dini bir merkezdir. Manastırda; Beth Kadişe- Azizler Evi, Mor Hananyo Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi ve Güneş Tapınağı bulunuyor.

Çevresinde safran ağaçları yetiştiği için bu adı almış olan manastır kültürel miras olarak Mardin’de yer alıyor.

Mardin Mutfağı

Mardin gezilecek yerler hakkında kısa bilgiler verdikten sonra gurme turlarının da odak noktası olan Mardin mutfağına kısaca değinmek yerinde olacaktır.

Kültürel yapısı ve medeniyetler beşiği özelliğinden kaynaklı olarak Mardin yöresel yemekleri dünyaca ünlenmiştir. Et yemeklerinin büyük önem kazandığı Mardin mutfağında en sevilen yemeklerden bir olan Dobo adlı yemek kuzu budundan hazırlanıyor. Akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olan bu yemeği denemenizi tavsiye ediyoruz. Çağla ilave edilerek hazırlanan bir diğer et yemeği Firkiye, lahmacunun kapalı hali diye tanımlayabileceğimiz Sembusek, hamur işleri sevenlerin damaklarına hitap edecek Mardin Çöreği yöresel adı ile Kiliçe, Mardin’de lezzetine hayran kalacağınız yemeklerden sadece birkaçıdır.

Mardin Gezilecek Yerler yazısı ilk önce Gezi Bülteni üzerinde ortaya çıktı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.