Bir havuz yaptırmak tüm aşamaları dikkatli şekilde yapılandırılması gereken incelikli bir iştir. Havuz yapım süreci bir bütün olarak titizlikle incelenmeli ve ihtiyacınıza uyun en iyi malzemeler ile en doğru tasarım inşa edilmelidir. Siz de muhtemelen havuzunuzda yanlış bağlantılar veya kalitesiz malzemelerden dolayı sızıntılar yaşamak ve binlerce lira para zarar etmek istemezsiniz. Bu nedenle en temel aşamalardan biri olan havuz tesisatına oldukça önem vermelisiniz.
Havuz tesisatı, havuzu filtre ekipmanına bağlayan boruların yer altına yerleştirilmesi işlemidir. Havuz tesisatındaki emiş hatları, sıyırıcı ve ana tahliye, 3 yollu bir valf aracılığıyla havuz pompasına bağlanan iki borudur. Dönüş hattı, suyu havuz filtresinden duvar dönüş girişlerine geri taşıyan borudur. Diğer tesisat hatları havuz jetlerine, havuz temizleme hattına veya çeşmelere ve su özelliklerine bağlanabilir. Havuz tesisatı, havuz duvarları dikildikten sonra, tüm sürecin ortalarında yapılan bir işlemdir.
Gücü su altı havuz ışığına taşıyan kanal veya boru da havuz tesisatının bir parçasıdır. Ekipman pedi, bağlantı pompası, filtre, ısıtıcı, klorlayıcı üzerinde yaptığınız tesisat, havuz tesisatının bir diğer önemli parçasıdır.
Havuz yaptırırken, yeraltındaki ve havuz duvarlarının arkasına gizlenmiş halde bulunan borular gibi havuzların hiç görmediğimiz bir yanı olan havuz tesisatı konusunu göz ardı etmek oldukça yaygındır. Havuz tesisatı, havuzunuzun anatomisinin son derece önemli bir parçasıdır. İnsan vücudunun kalbi ve dolaşım sistemi kadar önemlidir.
Havuz alanı kazılıp duvarlar dikildikten sonra pompa ve filtre sistemi düz bir beton üzerine yerleştirilir. Daha sonra kirli ve temiz su akıntılarını gerçekleştirecek olan boruların döşenme sırası gelir. Havuz tesisatı için kullanılabilecek farklı boru türleri vardır. En popüler boru türü 40 PVC borudur. PVC 40, esnek PVC rulolar halinde veya 3 veya 6 metre uzunluğunda sert çubuklar halindedir. Rulo olarak da satılan Siyah Poli boru da kullanılabilir. Siyah poli boru, yapıştırılmış PVC bağlantı parçaları yerine havuza ve ekipmana bağlanmak için dikenli bağlantı parçaları ve kelepçeler kullanılır. Yeraltı havuzu inşaatı için genellikle 30 m’lik rulo esnek PVC boru kullanılır.
Uzun bir ruloya sahip olmak köşeleri sarmayı kolaylaştırır ve daha az bağlayıcıya ihtiyacınız olur. Su borulardan geçerken sürtünme yaratır ve onu yavaşlatır, tıpkı siz yolda giderken arabanıza çarpan hava gibi. 90 derecelik dirseklerin aşırı kullanımı su hareketini engelleyecek ve çok fazla sürtünme katacaktır. Bu nedenle birleştiriciler kullanmadan esnek borular ile hattı döşemek çok daha yararlı olacaktır.
Her dönüş hattı birbirine bağlanmaz. Böylece borularda bir sıkıntı olduğunda değiştirmek ve tamir etmek daha kolay olur. Ayrıca bu durum sistem genelinde su basıncını da iyileştirir. Her su özelliği vanalı ayrı bir hata sahip olmalıdır. Böylece hangi özelliğe ne kadar su gideceğini belirleyebilirsiniz.
Avrasya Havuz havuz tesisatı için son kalite malzemeler kullanan ve uzman ekibiyle profesyonel işçilik sağlayan bir havuz yapım şirketidir. Sorunsuz şekilde temizlenen, sağlıkla kullanabileceğiniz havuz yapımının detaylarını öğrenmek için Avrasya Havuz ekibine ulaşabilirsiniz.