enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberspormagazin
DOLAR
34,4774
EURO
36,2370
ALTIN
2.956,49
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Akıllı oyuncak almadan önce araştırın

Ebeveynler ailelerini nesnelerin internetinden kaynaklanabilecek tehditlerden nasıl koruyabilir?   Nesnelerin interneti, yaşama ve çalışma şeklimizi değiştiriyor.

21.09.2022
0
A+
A-

Ebeveynler ailelerini nesnelerin internetinden kaynaklanabilecek tehditlerden nasıl koruyabilir?

 

Nesnelerin interneti, yaşama ve çalışma şeklimizi değiştiriyor. Akıllı kalp pillerinden spor takip uygulamalarına, sesli asistanlardan akıllı kapı zillerine kadar teknoloji yaşamımızı daha sağlıklı, güvenli, üretken ve eğlenceli hale getiriyor. Aynı zamanda üreticilere de çocuklarımıza gösterişli yeni oyuncaklar pazarlama imkanı sağlıyor. 

 

Akıllı oyuncaklara yönelik küresel pazar, 2027 yılına kadar 24 milyar ABD dolarını aşacak şekilde çift haneli büyüme yüzdesi görmeye hazırlanıyor. Ancak bağlantı, veri ve bilgi işlem bir araya geldiğinde, gizlilik ve güvenlik endişeleri de gündeme geliyor. Siber güvenlik şirketi ESET internete bağlanan oyuncaklar dünyasına girmeden önce araştırılması gerekenler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

 

Akıllı oyuncaklar ve bu oyuncaklarla ilgili siber riskler nelerdir?

Akıllı oyuncaklar birkaç yıldır var. Herhangi bir nesnelerin interneti cihazında olduğu gibi bu oyuncakların arkasındaki düşünce daha sürükleyici, etkileşimli ve tepkisel deneyimler sunmak için bağlantıyı ve cihaz zekasını kullanmak. Bunun için aşağıdakiler gibi özelliklere sahip olabilirler:

  • Çocuktan video ve ses alan mikrofonlar ve kameralar 
  • Sesi ve videoyu çocuğa geri aktarmak için hoparlörler ve ekranlar
  • Oyuncağı bağlı bir uygulamaya bağlamak için bluetooth
  • Ev Wi-Fi modemine internet bağlantısı 

 

Üreticiler pazara giriş yarışında güvenliği arka planda bırakabilir, ürünleri yazılım güvenlik açıkları içerebilir veya güvenli olmayan parolalara izin verebilir. Verileri kaydedebilir ve üçüncü taraflara gizlice gönderebilirler.2019 yılının yılbaşında, yedi akıllı oyuncak üzerinde yapılan  çalışmada ikisi "yüksek riskli" ve üçü orta seviyede riskli olarak kabul edilenler dahil, 20 dikkate değer sorun bulundu. Bu sorunlar içinde:

 

  • Kullanıcı adlarını ve şifreleri açığa çıkaran hesap oluşturma ve oturum açma işleminde şifreleme olmaması
  • Kullanıcıların tahmin etmesi kolay oturum açma kimlik bilgilerini seçebileceği anlamına gelen zayıf parola politikaları
  • Cihaz eşleştirme (yani başka bir oyuncak veya uygulama ile) genellikle bluetooth üzerinden kimlik doğrulama gerektirmeden yapıldı. Bu, menzil içindeki herkesin oyuncakla bağlantı kurmasını; saldırgan veya rahatsız edici içerik akışı ve çocuğa manipülatif mesajlar göndermesine neden olabilir. 
  • Bazı durumlarda (örneğin, çocuk telsizleri), bir yabancının bölgede aynı oyuncağa sahip olan çocuklarla iletişim kurabilmesi için mağazadan başka bir cihaz alması yeterli olduğu görüldü.
  • Saldırganlar teorik olarak, sesle etkinleştirilen bir sisteme sesli komutlar göndererek akıllı evleri ele geçirmek için ses özelliklerine sahip bir akıllı oyuncağı ele geçirebilir (örneğin "Alexa, ön kapıyı aç").

 

Akıllı oyuncakların gizlilik ve güvenlik riskleri nasıl ortadan kaldırılabilir?

ESET uzmanları belli ölçüde güvenlik ve gizlilik riskleri barındıran akıllı oyuncakları kullanırken şunlara dikkat edilmesini öneriyor;

 

  • Satın almadan önce kapsamlı bir şekilde araştırın: Kamuoyunda olumsuz yönde eleştiri olup olmadığını veya modelin güvenlik ve gizlilik bilgileriyle ilgili araştırma yapılıp yapılmadığını kontrol edin.
  • Modeminizin güvenliğini sağlayın: Bu cihaz ev internetinizin merkezidir ve evinizdeki internete bağlı cihazların hepsiyle iletişim halindedir. 
  • Cihazları kapatın: Riskleri en aza indirmek için kullanmadığınız durumlarda cihazı kapatın.
  • Oyuncak hakkında fikir sahibi olun: Ayrıca daha küçük çocukların gözetim altında oyuncağı kullandığından emin olun.
  • Güncellemeleri kontrol edin: Oyuncak güncelleme alıyorsa en son donanım sürümünü kullandığından emin olun.
  • Güvenli bağlantıyı seçin: Bluetooth yoluyla eşleştirirken cihazların kimlik doğrulama kullandığından emin olun ve cihazların evdeki modemle iletişiminde şifreli iletişim kullanın.
  • Verilerin nerede saklandığını öğrenin: Ayrıca güvenlik konusunda şirketin nasıl bir üne sahip olduğunu da öğrenin.
  • Hesap oluştururken güçlü ve benzersiz parolalar kullanın.
  • Paylaştığınız veri miktarını en aza indirin: Bu sayede verilerin çalınması ve/veya şirketin veri ihlaline uğraması durumunda daha az risk alırsınız.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.