Türk mutfağını koruma ve geleceğe aktarma misyonuyla 2012 yılından bu yana Coğrafi İşaretli Ürünler projesini yürüten Metro Türkiye, yerel ürünlerin sürdürülebilirliğini sağlama ve üreticileri destekleme adına deprem bölgesinde de önemli adımlar atıyor.
Türk mutfağını koruma ve geleceğe aktarma misyonuyla 2012 yılından bu yana Coğrafi İşaretli Ürünler projesini yürüten Metro Türkiye, yerel ürünlerin sürdürülebilirliğini sağlama ve üreticileri destekleme adına deprem bölgesinde de önemli adımlar atıyor. Geçen yıl Metro Türkiye iş birliğiyle Antakya Ticaret Sanayi Odası’nın başvurusunu yaptığı, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Antakya Meslek Yüksek Okulu Gastronomi Bölümü ile konsorsiyumu gerçekleştirilen Hatay Beyaz Balkabağı Coğrafi İşaret Tescili’ne kavuştu. Alınan tescil ile ürünün değeri kalıcı hale gelirken, deprem bölgesindeki yerel üreticiye sürdürülebilir ekonomik getiri de sağlanmış olacak.
Yaklaşık 35 yıldır Türk mutfağını korumak ve geleceğe aktarmak misyonuyla faaliyet gösteren Metro Türkiye, bu doğrultuda 2012 yılında Coğrafi İşaretli Ürünler projesini başlattı. Yerel ürüne ve yerli üreticiye sahip çıkmayı amaç edinen proje kapsamında deprem bölgesinde de çalışmalar yürüten Metro Türkiye’nin desteğiyle Hatay Beyaz Balkabağına Coğrafi İşaret tescili kazandırmak amacıyla geçen yıl Antakya Ticaret Sanayi Odası ile çalışmalar başlatılmış; Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Antakya Meslek Yüksek Okulu Gastronomi Bölümü’nün de destekleri ile tescil başvurusunda bulunulmuştu. Bölgenin değerli ürünlerinden Hatay Beyaz Balkabağı, yaklaşık bir yıl süren değerlendirmelerin sonucunda Coğrafi İşaret tescili aldı.
Metro Türkiye olarak Türk mutfak kültürünü ve değerlerini korumayı ve gelecek nesillere aktarmayı amaç edindiklerini belirten Metro Türkiye Satın Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, “Ülkemizde faaliyete başladığımız 1990 yılından bu yana ‘yerli ürün sürdürülebilir olmazsa, Türk mutfağı sürdürülebilir olamaz’ anlayışıyla ürünlerimizi koruma ve üreticiyi destekleme konusunda çalışmalar yapıyoruz. 12 yıl önce başlattığımız Coğrafi İşaretli Ürünler projesi, bu konuda önemli bir rol üstleniyor. Geçen yıl büyük bir depremle sarsılan afet bölgesi, kendine has lezzetleri ve yerel değerleriyle mutfak kültürümüzde çok önemli bir yere sahip. İlk günden bu yana bölgede yaraları sarmak adına adımlar atıyoruz. Bu adımlardan biri de depolarda kalan beyaz balkabaklarını alarak üreticiye katkı sağlamak oldu ancak biz, yöreye özgü bu ürünün devamlılığını sağlayabilmek, gelecek yıllarda da bu ürünün ekilmesini teşvik etmek amacıyla Hatay Beyaz Balkabağı’nın Coğrafi İşaret tescil başvurusuna da öncülük ettik. Konsorsiyum oluşturma ve ürün alım desteğimizle Antakya Ticaret Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen başvurunun ardından ne mutlu ki Hatay Beyaz Balkabağı, Coğrafi İşaret tesciline kavuştu.” dedi.
Üreticiye sürdürülebilir ekonomik getiri sağlanıyor
Alınan tescil sayesinde değeri kalıcı hale gelen ürünle bölgedeki yerel üreticiye sürdürülebilir ekonomik getiri de sağlanmış olacağını vurgulayan Deniz Alkaç, “Hatay Beyaz Balkabağı da dahil olmak üzere bölgede yetişen pek çok ürünü kooperatifler aracılığıyla alarak raflarımızda sunmaya devam ediyor, bu ürünlerin profesyonel mutfaklarda daha fazla kullanılmasını teşvik ediyoruz” diye konuştu.
Hatay Beyaz Balkabağı’nın yanı sıra afet bölgesinde yetişen pek çok ürünü kooperatifler aracılığıyla alarak raflarında sunmaya ve bu ürünlerin profesyonel mutfaklarda daha fazla kullanılması için teşvik edici çalışmalar yürütmeye devam ettiklerini ifade eden Alkaç, şunları kaydetti:
“Tam bir yıl önce yaşadığımız deprem felaketini haber alır almaz, yüzbinlerce öğüne karşılık gelen gıda desteğinden hijyen ve temizlik ürünleri gibi temel ihtiyaçların karşılanmasına kadar pek çok yardımda bulunmanın yanı sıra bölgede yerel üretimi, üreticileri ve yeme-içme işletmelerini destekleyecek çalışmalara imza atmak üzere de harekete geçtik. Bu süreçte Hatay Beyaz Balkabağı, Hatay Arsuz Limonu, Coğrafi İşaret tescil adayı Hatay Kırıkhan Havucu, Coğrafi İşaret tescilli Hatay Kırıkhan Siyah Havucu, tatlı patates, lahana ve marul gibi toprakta ya da dalında kalan tonlarca meyve sebzenin alımını yaptık. Alımlarımıza Eylül ayı ile başlayan yeni sezonda da devam ettik ve bu sayede bugüne kadar bölgeden 4.000 tonluk ürün alımı gerçekleştirdik.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı