enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberspormagazin
DOLAR
34,4829
EURO
36,1584
ALTIN
2.973,42
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

126 Bin düğümlük göz kamaştıran İpek Halı

Keçiören Estergon Türk Kültür Merkezi’nde faaliyet gösteren Geleneksel Türk El Sanatları Atölyelerinde yedi ayda dokunan el dokuması ipek halı görenleri kendine hayran bırakıyor.

07.09.2023
0
A+
A-

Keçiören Estergon Türk Kültür Merkezi’nde faaliyet gösteren Geleneksel Türk El Sanatları Atölyelerinde yedi ayda dokunan el dokuması ipek halı görenleri kendine hayran bırakıyor. Keçiören Sanat ve Meslek Edindirme Kursları (KEÇMEK) öğretmenleri tarafından yüzde yüz ipek iplikle ve Türk (Gördes) düğüm tekniği ile 126 bin düğüm atılarak dokunan halı Selçuklu dönemine ait çeşitli geometrik desenleriyle ziyaretçilerini karşılıyor.

Büyük emek verilerek dokunan halıya ilişkin bilgi veren Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Halımızı Bursa’dan getirdiğimiz yüzde yüz ipekten dokuduk. Bu halıda 420 sıra var. Ayrıca 600 çözgü ipi, 300 çift düğüm tekniği ile dokundu. İpek halı, Türk ‘Gördes’ düğümü ile toplam 126 bin düğümden oluşuyor. Dokuması 7 ay sürdü. ” dedi.

Geleneksel Türk El Sanatları Atölyesi’nde, Türk kültür ve tarihini yaşatmaya ve geleceğe aktarmaya devam ettiklerini de söyleyen Altınok, “Atölyemizde özümü, tarihimizi, geçmişimizi ve binlerce yıllık sanat geleneğimizi yaşatıyoruz. Ergenekon’dan Tanrı dağlarına, Altaylardan Sibirya’ya oradan Asya`ya ve Anadolu`ya kadar taşıdığımız geleneklerimizi Estergon Kalemizde yaşatıyoruz. Dünyanın en zengin sanatına ve kültürüne sahip olduğumuzun bilinciyle bu değerlerimizi korumaya, Türk milletini ve tarihini tanıtmaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Estergon Kalesi’ndeki sekiz atölyeden biri olan dokuma atölyesinde halının yanı sıra kilim, heybe, örtü ve çanta türü çeşitli süs eşyaları da dokunuyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.