enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberspormagazin
DOLAR
34,5086
EURO
36,1666
ALTIN
2.981,23
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

E-imza ve mobil imza sertifika sayısı 7 milyona yaklaştı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından açıklanan 2022 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre, e-imza sayısı 6,1 milyona ulaştı.

30.12.2022
0
A+
A-

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından açıklanan 2022 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre, e-imza sayısı 6,1 milyona ulaştı. Mobil imza sayısı 834 bini aştı. Toplamda 6,98 milyon elektronik sertifika oluşturuldu. 

BTK, 2022 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin Pazar Verileri Raporu’nu yayımladı. Üretilen elektronik imza sayısı 6 milyon 144 bin 361’e yükseldi. Mobil imza sayısı ise 833 bin 780’e ulaştı. Toplamda 6 milyon 978 bin 141 elektronik sertifika oluşturuldu. 2022 yılının ikinci çeyreğine oranla e-imza sertifika sayısında yüzde 3,5 artış görüldü. Mobil imza sertifika sayısında yüzde 2,6 yükseliş gerçekleşti. 

Kağıt kültüründen dijital kültüre  

Kâğıtsız hayatı mümkün kılan, enerji, zaman ve para tasarrufu sağlayan e-imzanın önemini vurgulayan E-GÜVEN Genel Müdürü İlker Türkoğlu, “e-imza ve mobil imza sertifika sayısının istikrarlı şekilde artması farkındalık açısından önemli. Kâğıda dayalı bir kültürden beslensek de iş süreçlerinin elektronik ortama taşınma hızında e-imzanın ve mobil imzanın iş sürekliliği, hız, tasarruf gibi avantajları önemli motivasyonlar. E-dönüşümün merkezinde yer alan e-imza ve mobil imzanın kullanım alanları çoğalıyor. Bu da doğal olarak kullanıcı sayısına yansıyor.” açıklamasında bulundu. 

Şirketler neden tercih ediyor? 

Maliyetlerini azaltmak ve çalışanlarının verimliliğini ofis içinde ve ofis dışında artırmak isteyen şirketler, e-imzayı bünyelerine dahil edip, iş süreçlerini hızlandırıyor. İş hayatında; işe giriş, sabıka kaydı, ikametgâh değişimi, dava açma, nüfus kayıt, doğum kaydı, bankacılık, belediye hizmetleri, pasaport ve abonelik gibi işlemlerde kullanılıyor. Kurumlar genel kurul, yönetim kurulu, bordro, fatura, sözleşme, şirket içi onay süreçleri, şirket kuruluş süreçleri ve mali süreçlerde e-imzanın avantajlarından yararlanıyor. Ayrıca elektronik ve mobil imza; e-devlet, e-fatura, Kayıtlı Elektronik Posta, Ulusal Yargı Ağı Bilgi Sistemi, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi, Elektronik Kamu Alımları Platformu, Elektronik Genel Kurul başta olmak üzere pek çok uygulamada kullanılıyor.

Bireylere sağlanan avantajlar

E-imzanın bireysel kullanım olarak; okul hayatının lise döneminde e-okul, ehliyet, sağlık işlemleri, e-nabız, e-kimlik ve telekom gibi; üniversite döneminde kayıt, yıllık ders seçimi, e-eğitim, e-imzalı notlar, ÖSYM kayıtları, otomobil alımı ve kaza tutanakları, fatura, sözleşme, tebligat, bordro, onay, izin, performans değerlendirme, SGK ve vergi beyanname işlemlerinde tercih ediliyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.