EÜ Su Ürünleri Fakültesinde “Atatürk ve Liderlik” Konferans Ege Üniversitesi (EÜ) Cumhuriyet ve Atatürk Günleri kapsamında, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde “Atatürk ve Liderlik” konulu konferans düzenlendi.
EÜ Su Ürünleri Fakültesinde “Atatürk ve Liderlik” Konferans
Ege Üniversitesi (EÜ) Cumhuriyet ve Atatürk Günleri kapsamında, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde “Atatürk ve Liderlik” konulu konferans düzenlendi. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Görevlisi Zeynep Türkyılmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansın moderatörlüğünü Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. M. Tolga Dinçer yaptı.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Binbir Gıda Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte konuşan Öğr. Gör. Türkyılmaz, Atatürk’ün liderlik özelliklerini ve çeşitli anılarını izleyicilere aktardı. Atatürk’ün şahsına münhasır bir kişilik olduğunu söyleyen Öğr. Gör. Türkyılmaz, “Sosyal psikolojide demokratik lider, karizmatik lider, dönüşümcü liderlik gibi kavramlar var. Atatürk, tüm bu liderlik vasıflarına sahip. Örnek vermek gerekirse; Atatürk’ün milli mücadeleyi gerçekleştirmesi, bir milleti yok olma tehlikesinden kurtararak, Cumhuriyeti ilan etmesi ve yeni bir Türk devleti kurmasından söz edebiliriz.” dedi.
Atatürk’ün liderlik vasıflarını çok küçük yaşlardan itibaren taşıdığını belirten Öğr. Gör. Türkyılmaz, “Atatürk’ün çocukluk arkadaşları onun doğuştan bir lider olduğundan söz eder, annesi Zübeyde Hanım’da Atatürk’ün bu özelliğini doğrular. Oğlunun küçük yaşlardan itibaren bir yetişkin gibi konuşup, davrandığını ve oldukça zeki olduğunu söyler.” dedi.
Atatürk’ün en önemli özelliklerinden birisinin de soğukkanlılığı olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Türkyılmaz, “Atatürk soğukkanlı ve sakin bir yapıya sahipti. Otokontrolünü koruyarak, kontrolünü kaybetmeyen bir kişiliği vardı. Örneğin; Trablusgarp Savaşına gönüllü olarak katılan Atatürk, mücadele esnasında gözünden ciddi bir şekilde yaralanıyor. Gözünü kaybetme ihtimaline karşın, soğukkanlılığını koruyarak aynı sakinlikle mücadelesine devam ediyor.” diye konuştu.
“Yeni bir devlet inşa etme hayali vardı”
Atatürk’ün ileri görüşlü bir lider olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Türkyılmaz, Atatürk 1905 yılında ‘Bu dava yıkılmak üzere olan imparatorluktan, yeni bir Türk devleti inşa etmektir’ sözünü aktararak, “Atatürk’ün 1905 yılında bile davasının, amacının, ilkesinin böyle bir devlet inşa etmekte olduğunu görüyoruz. Atatürk’e cumhuriyet fikri cumhuriyetin ilanından çok daha önce gerçekleşmiştir.” dedi.
“Biz Samsun’a kafamızı ve imanımızı götürüyoruz”
Konuşmasında, Atatürk’ün cumhuriyetin ilanı sürecindeki mücadelesinden ve anılarından bahseden Öğr. Gör. Türkyılmaz, “Atatürk, 1919 yılında Samsun’a çıkarken, İngilizlerin Bandırma’da cephane arıyor. Atatürk buna karşılık olarak; ‘İngilizler ne kadar ahmak, onlar Bandırma’da silah arıyor. Fakat biz Samsun’a kafamızı ve imanımızı götürüyoruz’ demiştir. Atatürk’ün rasyonel, zeki ve analitik düşünmesinin yanı sıra inancın ve umudunun güçlü olduğunu, Cumhuriyete giden sürecin de bu inanç ve başarı ile sağlandığını bu örnek üzerinden değerlendirebiliriz. Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nda yalnızca Milli Mücadeleyi gerçekleştirmiyor, aynı zamanda ülkeyi millet hâkimiyetine hazırlıyor, bu çok zor bir olaydır. Örneğin, gazetelerin isimlerini İrade-i Milliye, Hâkimiyeti Milliye olarak adlandırıyor. Ordunun adı Kuvayı Milliye, meclisin ismi de Büyük Millet Meclisi’dir. Burada; ‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’ demek istiyor.” diye konuştu.
Konuşmasını Atatürk’ün sözleriyle sonlandıran ve Mustafa Kemal Atatürk’ü, gazi ve şehitleri saygıyla andığını ifade eden Türkyılmaz’ın verdiği konferans, izleyiciler tarafından büyük ilgi gördü. Konferansın sonunda moderatör Prof. Dr. M. Dinçer tarafından Öğr. Gör. Türkyılmaz’a teşekkür belgesi takdim edildi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı